Στη Σερβία αστυνομικοί της Ασφάλειας για τις δολοφονίες στη Βάρη

196

Στη Σερβία θα μεταβούν το επόμενο διάστημα αξιωματικοί της Ασφάλειας προκειμένου να έχουν απευθείας συζητήσεις με τους Σέρβους συναδέλφους τους για τη δολοφονία των Ιγκόρ Ντέντοβιτς και Στεφάν Σταμάτοβιτς σε ταβέρνα στη Βάρη. Οι δύο άνδρες, με καταγωγή από το Μαυροβούνιο, περιγράφονται ως αρχηγικά μέλη μιας από τις πιο ισχυρές εγκληματικές ομάδες των Βαλκανίων. Μετά την άγρια δολοφονία τους, το βράδυ της Κυριακής, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκριναν αναγκαία την πιο στενή συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών Ελλάδας και Σερβίας. Παραμένει εξάλλου αδιευκρίνιστο εάν οι δύο άνδρες, που διώκονταν με διεθνή εντάλματα, είχαν απλώς προσπαθήσει να κρύψουν τα ίχνη τους στην Ελλάδα ή εάν είχαν επιλέξει να συντονίζουν την παράνομη δράση τους από την Αθήνα.

Και οι δύο ανήκαν στην οργάνωση «Σκάλιαρι», που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ε.Ε. και έχει ως σημείο αναφοράς την πόλη Κότορ του Μαυροβουνίου. Αρχηγός της ίδιας ομάδας φέρεται να είναι ο Γιοβάν Βούκοτιτς ή «Ιβάν». Συνδέθηκε με την κατάσχεση 136 κιλών κοκαΐνης, τον Δεκέμβριο του 2017, σε διαμέρισμα στη Βάρκιζα. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημα δικαστικά έγγραφα των Αρχών του Μαυροβουνίου που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ», τον Μάρτιο του 2016 ο Βούκοτιτς και ο Ιγκόρ Ντέντοβιτς, το ένα από τα θύματα της επίθεσης στη Βάρη, είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν –με ένα αυτόματο Scorpion και ένα πιστόλι– δύο μέλη της αντίπαλης συμμορίας «Καβάτσκι» σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στη συνοικία Ράκιτε του Κότορ. Ο πρώτος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Αττάλεια της Τουρκίας δυνάμει του εντάλματος των ελληνικών αρχών και εκδόθηκε απευθείας στη Σερβία. Εχει εκτίσει 15 μήνες φυλάκιση για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοσή του στο Μαυροβούνιο για την προαναφερθείσα διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο συνεργός του στην επίθεση, Ιγκόρ Ντέντοβιτς από την περασμένη Κυριακή συγκαταλέγεται στον κατάλογο των 20 και πλέον θυμάτων που μετρά ο πόλεμος ανάμεσα στις αντίπαλες συμμορίες του Μαυροβουνίου.

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Μαυροβούνιο διωκόταν και το δεύτερο θύμα της δολοφονίας στη Βάρη, Στεφάν Σταμάτοβιτς. Το Νοέμβριο του 2019, μάλιστα, καταδικάστηκε ερήμην σε 12 χρόνια φυλάκιση για εκείνη την υπόθεση. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Ποντγκόριτσα, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», ο Σταμάτοβιτς και οι συνεργοί του τον Μάιο του 2017 είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο μέλους της αντίπαλης συμμορίας, τον οποίο θα πυροδοτούσαν με τηλεχειρισμό. Τελικά, η βόμβα εντοπίστηκε από αστυνομικούς πριν πυροδοτηθεί.

Μέχρι τη δολοφονία του την Κυριακή, ο Σταμάτοβιτς διέφευγε τη σύλληψη. Στα σπίτια των συνεργών του, στο Μαυροβούνιο, οι αστυνομικοί είχαν βρει εκρηκτικά, όπως για παράδειγμα 3,5 κιλά TNT, μηχανισμούς πυροδότησης κ.ά.

Από την περασμένη Κυριακή αντικείμενο έρευνας για τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αποτελούν τα κινητά τηλέφωνα των θυμάτων, όπως επίσης και μια κάρτα –πιθανόν πιστωτική– που βρέθηκε στην κατοχή του ενός. Τα πλαστά στοιχεία με τα οποία κυκλοφορούσαν το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα είναι ήδη γνωστά και γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν τα σπίτια – κρησφύγετά τους. Οι γυναίκες των δύο, που ήρθαν με τα παιδιά τους στην Αθήνα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εξετάστηκαν από τους αστυνομικούς δίχως να αποκαλύψουν –κρίσιμες για την έρευνα– πληροφορίες. Διαπιστώθηκε, πάντως, ότι είχαν και προ μηνών ταξιδέψει στη χώρα, προκειμένου –προφανώς– να συναντήσουν τους συζύγους τους. Η συνάντηση είχε γίνει εκτός Αττικής.

Πηγή: kathimerini.gr