Με χορηγία εφοπλιστών ξεκινά η ανακαίνιση του ΕΣΥ

218

Την πλήρη ανακαίνιση των περισσότερων από 2.700 χώρων υγιεινής των νοσοκομείων της Αττικής και την ανανέωση των κλινοσκεπασμάτων για τις 30.200 κλίνες νοσηλείας του ΕΣΥ, εντός του 2020 δρομολογεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας με τη χορηγία ύψους άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας του ασθενούς που μέσα στα χρόνια της κρίσης συχνά αναγκάστηκε να φέρει μαξιλάρι και σεντόνια από το σπίτι του, ή να βάλει τον συνοδό του να κρατάει κλειστή τη χαλασμένη πόρτα του WC στον θάλαμο νοσηλείας.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή μνημονίου χορηγίας μεταξύ της Ενωσης και του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εξόδων ανακαίνισης των χώρων υγιεινής (τουαλέτες) των νοσοκομείων της Αττικής και την αγορά κλινοσκεπασμάτων για το ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, παρέμβαση η οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «όχι απλά θα αλλάξει την καθημερινότητα στα νοσοκομεία, αλλά θα δώσει στους ασθενείς αίσθημα αξιοπρέπειας». Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ενωση για την προσφορά της, σημειώνοντας ότι «οι μεγάλοι ωφελούμενοι θα είναι οι ίδιοι ασθενείς, οι οποίοι μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν χώρους υγιεινής σύγχρονους, αξιοπρεπείς, καθαρούς, και θα μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να αναβαθμίσουμε την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών μας».

Στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των συγκεκριμένων παρεμβάσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπενθύμισε ότι το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο σχεδιασμός είναι η ανακαίνιση των χώρων υγιεινής στα νοσοκομεία της Αττικής να ξεκινήσει το αργότερο σε τρεις μήνες και να έχει ολοκληρωθεί έξι μήνες μετά την έναρξή τους, ενώ αναφορικά με τα νέα κλινοσκεπάσματα, αυτά θα αγοραστούν εντός διμήνου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, τόνισε ότι ήταν ομόφωνη και άμεση η απόφαση από το Δ.Σ. να αναλάβει την παρέμβαση αυτή, ενώ σημείωσε ότι η Ενωση θα συνεχίσει την κοινωνική της προσφορά.

Η συμφωνία προβλέπει την πλήρη ανακαίνιση 2.761 χώρων υγιεινής και την κατασκευή 96 νέων, σε θαλάμους νοσηλείας και κοινόχρηστους χώρους νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο. Επιπλέον, θα αγοραστούν 100.000 σεντόνια, 25.000 μαξιλάρια και 25.000 κουβέρτες για τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. 

Πηγή: kathimerini.gr