Εξονυχιστικοί έλεγχοι στις «Λέσχες Καπνιστών»

198

Το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί στη γραμμή υποστήριξης της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου «1142», 2.288 κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων ήταν καταγγελίες για παραβάσεις.

Αυστηρούς ελέγχους σε καταστήματα που υποστηρίζουν ότι λειτουργούν ως «Λέσχες Καπνιστών» πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία προειδοποιεί ότι δεν θα υπάρξει «καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου». Με σκοπό να μη λάβει διαστάσεις το φαινόμενο καταστημάτων που, προκειμένου να προσπεράσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, «βαπτίζονται» ως λέσχες καπνιστών, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) εστιάζει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις, συνδυάζοντας τον έλεγχο για το κάπνισμα με εξέταση της τήρησης της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας από τα συγκεκριμένα καταστήματα, υπό την απειλή ακόμα και ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους.

Ετσι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, έπειτα από έλεγχο μεικτών κλιμακίων της ΕΑΔ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΛ.ΑΣ. (συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας), επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα, εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών», ενώ καταγράφηκαν και παραβάσεις της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Αντίστοιχα πρόστιμα επιβλήθηκαν εντός του Σαββατοκύριακου και σε επονομαζόμενη «Λέσχη Καπνιστών» στη Θεσσαλονίκη.

«Οι έλεγχοι που κάνουμε κατέδειξαν τη λειτουργία μη νόμιμων “λεσχών” σε καταστήματα που παραβίαζαν όχι μόνο τον αντικαπνιστικό νόμο αλλά και τη φορολογική και εργατική νομοθεσία», σημειώνει στην «Κ» ο διοικητής της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Αγγελος Μπίνης. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, οι παραβάσεις αυτές επιφέρουν ακόμα και αναστολή της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. «Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει τους καταστηματάρχες να είναι προσεκτικοί σε αγγελίες από διάφορους Συλλόγους και άλλους που υπόσχονταν λύσεις για να επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους τους», σημειώνει ο κ. Μπίνης και προσθέτει: «Δεν μας ανησυχεί το φαινόμενο. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες πίστεψαν σε αυτές τις σειρήνες. Ελπίζουμε και οι έλεγχοι που κάνουμε να τους “ξυπνήσουν” και να τους προφυλάξουν». Ο κ. Μπίνης καλεί για άλλη μία φορά τους υπεύθυνους των καταστημάτων να είναι πολύ προσεκτικοί για να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της ΑΕΔ και των αρμόδιων Οργανισμών σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί στη γραμμή υποστήριξης της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου «1142», 2.288 κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων ήταν καταγγελίες για παραβάσεις. Ειδικότερα, 1.418 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελίες, 401 σε γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο και 26 ήταν αιτήματα βοήθειας για διακοπή του καπνίσματος. Αν και οι έλεγχοι δείχνουν πειθαρχία στον νόμο σε μεγάλο ποσοστό, δεν λείπουν και όσοι πεισματικά επιμένουν στο κάπνισμα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τους ελέγχους του Σαββατοκύριακου εντοπίστηκε μπαρ στο Σύνταγμα με θαμώνες που κάπνιζαν και οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από 100 ευρώ ο καθένας. Πρόστιμο 1.500 επιβλήθηκε και στον υπεύθυνο του καταστήματος. Σε κατάστημα στον Κεραμεικό επιβλήθηκαν πρόστιμο 100 ευρώ σε τέσσερις καπνίζοντες και 6.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος που είχε καμουφλαρισμένα σταχτοδοχεία σε τραπέζια, ενώ κλαμπ στο Γκάζι θα κληθεί να πληρώσει 6.000 ευρώ, καθώς είχε κλείσει με πλαστικά καλύμματα την ταράτσα ως χώρο καπνιστών κατά παράβαση του νόμου. 

Πηγή: kathimerini.gr