Επαναφορά ειδικών φορο-εκπτώσεων στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ

217

Του Σπύρου Δημητρέλη

Η επαναφορά ειδικών εκπτώσεων φόρου εισοδήματος έχει πέσει στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Τα σχετικά αιτήματα έχουν τεθεί από διάφορους φορείς και εξετάζονται θετικά από το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο, πάντα, των δημοσιονομικών περιθωρίων που πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον.

Οι προτάσεις

Συγκεκριμένα οι φοροαπαλλαγές που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αφορούν, μεταξύ άλλων:

-την επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τα ασφάλιστρα ιδιωτικής ασφάλισης ζωής και αποταμίευσης. Η συγκεκριμένη έκπτωση φόρου υπήρχε, έστω και ψαλιδισμένη, μέχρι και το φορολογικό έτος 2013 και ανερχόταν σε 10% επί των καταβαλλόμενων ασφαλίστρων.

-την επαναφορά μερικής έκπτωσης από το φόρο των τόκων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου με το οποίο αποκτήθηκε πρώτη κατοικία. Και η συγκεκριμένη φοροπαλλαγή παρεχόταν μέχρι τα πρώτα χρόνια της κρίσης αλλά καταργήθηκε στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

Η επαναφορά των συγκεκριμένων εκπτώσεων φόρου θα δώσει οξυγόνο σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή και η ασφάλιση, ειδικά σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο προκειμένου να ανακάμψει ταχύτερα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επαναφορά των συγκεκριμένων φοροαπαλλαγών και άλλων παρεμβάσεων φορολογικής ελάφρυνσης, θα έχει τύχη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει αίσιο τέλος στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και η κυβέρνηση επιθυμεί να μειωθούν από το 2021 ή και φέτος ακόμη αν γίνει δεκτό, στο 2,5% ή και 2%. Η μείωση αυτή θα δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τη θέσπιση περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο τέθηκε το θέμα της επαναφοράς φορολογικών κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση.

Πηγή: capital.gr