Ωρα αποφάσεων στο Βερολίνο για τη Λιβύη

197

Εκκινούν στο Βερολίνο οι διεργασίες της Διάσκεψης για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, με βασικό στόχο την κατάπαυση του πυρός, αλλά και την θέσπιση ενός πλαισίου που θα θέσει τέλος στο καθεστώς χάους που επικρατεί στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Της διάσκεψης προηγήθηκε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, που άγγιξε και πεδία εκτός του ζητήματος του εμφυλίου πολέμου στα λιβυκά εδάφη, αλλά και αρκετές διμερείς συναντήσεις μεταξύ εμπλεκομένων κρατών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει από χθες, οι κύριοι άξονες της προσπάθειας εξεύρεσης κοινού εδάφους, είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Παράλληλα, καλούνται όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο. Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαφτάρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, ενώ και σήμερα Κυριακή, εκφράστηκαν ανάλογες απειλές από τοπικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, προφανώς με στόχο να αυξηθεί η πίεση την ώρα των διεργασιών.

Στη Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Πηγή: kathimerini.gr