«Ολοι έχουμε μια ιστορία να διηγηθούμε»

190

Για να μη χάνονται πολύτιμες εμπειρίες της οικογενειακής ιστορίας.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο παππούς μου είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς. Οταν ζούσε ο παππούς μου δεν είχα κανένα ενδιαφέρον να μάθω για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Σήμερα ο θείος μου έχει πεθάνει και η μητέρα μου έχει άνοια», λέει η κ. Σοφίκα Ελευθερουδάκη στην «Κ». Δεν υπάρχει κάποιος να διηγηθεί και ενδεχομένως να καταγράψει αυτές τις πολύτιμες εμπειρίες, σκόρπισαν στον αέρα της οικογενειακής τους ιστορίας.

Συνέβαλε και αυτή η πολύ προσωπική σκέψη στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Γράψε, Μπορείς!» από τον «Ελευθερουδάκη», με την οποία οι δύο ιδιοκτήτριες της οικογενειακής επιχείρησης Μαρίνα και Σοφίκα απευθύνουν έκκληση σε όποιον επιθυμεί να καταγράψει και να εκδώσει τις αναμνήσεις του να μη διστάσει: είναι ευκολότερο, λένε, απ’ ό,τι νομίζει κανείς. «Οταν τα παιδιά μας ήταν μικρά, τους άρεσε πολύ να ακούν τις ιστορίες που τους έλεγε ο μπαμπάς τους για την παιδική του ηλικία. Ιστορίες από το σχολείο, τον αυστηρό λυκειάρχη, τα παιχνίδια, τις διακοπές με τις θείες, τις σκανδαλιές του… Με την τεχνολογία, ο χρόνος περνά γρήγορα και οι μνήμες ξεχνιούνται. Παρά τα κινητά τηλέφωνα με τις κάμερες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μνήμες φεύγουν μαζί με τις γενιές των γονιών μας, αφήνοντας πίσω τους ένα μεγάλο κενό, καθώς και νέους ανθρώπους, που μπορεί να παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία, αλλά δεν έχουν ιδέα για το πώς έζησαν οι παππούδες και προπάπποι τους».

Πού απευθύνονται; Μεταξύ άλλων, στον ταξιδιώτη που θέλει να θυμάται τα ταξίδια του, στον επιχειρηματία που επιθυμεί να διηγηθεί την ιστορία της επιχείρησής του, στους κατοίκους μιας περιοχής που θέλουν να καταγράψουν την ιστορία του τόπου τους. Στην καταπληκτική μαγείρισσα που θέλει να κάνει τις συνταγές της βιβλίο, αλλά και στην εγγονή της που θέλει να καταγράψει τις συνταγές της γιαγιάς της. Πού αλλού; Στη μαμά που θέλει να χαρίσει στους παππούδες το «βιβλίο» με τις ζωγραφιές των εγγονιών τους, αλλά και στην ίδια που θέλει να γράψει για τη δική της ζωή, όταν ήταν μικρή, για τα παιδιά και τους φίλους της. Στον διπλωμάτη, που θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του, στον ταξιτζή που έχει μαζέψει ολόκληρο θησαυρό από αυτά που του λένε οι πελάτες του, στον καπετάνιο που δεν θέλει να ξεχάσει τα ταξίδια της ζωής του, στον συνταξιούχο που έχει ζήσει την περιπέτεια της ζωής και επιτέλους έχει χρόνο να την περιγράψει.

«Ο βιβλιοπώλης είναι μια γεννημένη προξενήτρα. Φέρνει κοντά τους ανθρώπους με τα βιβλία. Στόχος μας με το “Γράψε, Μπορείς!”, είναι να φέρουμε τους ανθρώπους που θέλουν να γράψουν, πιο κοντά στο να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να προτρέψουμε όλους να καταγράψουν τις αναμνήσεις τους» λένε οι δύο γυναίκες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η έκδοση ενός βιβλίου είναι πια πολύ πιο απλή υπόθεση. «Παλιότερα, ένας συνταξιούχος που ήθελε να εκδοθεί έπρεπε να πληρώσει μία περιουσία», μας λέει η Σοφίκα Ελευθερουδάκη. «Πολλοί έδιναν το εφάπαξ τους. Είχαν καημό να βγάλουν βιβλίο για ένα θέμα και έμπλεκαν με διάφορους απατεώνες που τους υποχρέωναν να το βγάλουν σε 3.000 κομμάτια, σε χάλια χαρτί. Τα βιβλία έμεναν στις αποθήκες. Εμείς λέμε ότι δεν χρειάζεται αυτό. Υπάρχουν οι ψηφιακές εκδόσεις, με τις οποίες μπορείς να βγάλεις 50 αντίτυπα απλά για να τα δώσεις στους φίλους σου». Σε λίγο καιρό, θα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες στο books.gr. 

Πηγή: kathimerini.gr