Εισαγγελική έρευνα κατά του Κόουμι για διαρροές

206

Ο Τζέιμς Κόουμι στην παρουσίαση του βιβλίου του, τον Απρίλιο του 2018, σε βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην Ουάσιγκτον ερευνούν μια διαρροή εμπιστευτικού υλικού σχετική με έγγραφο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και όπως φαίνεται επικεντρώνουν την έρευνα στο κατά πόσον ο Τζέιμς Κόουμι, πρώην διευθυντής του FBI, έδωσε παράνομα λεπτομέρειες σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΥΤ.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά διαρροές που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν τον κ. Κόουμι, ο οποίος αποτελεί τακτικά στόχο του προέδρου Τραμπ που τον έχει κατηγορήσει επανειλημμένως ότι διέρρεε πληροφορίες. Πρόσφατα, ο κ. Τραμπ είχε υπονοήσει, χωρίς να προσφέρει στοιχεία, ότι ο κ. Κόουμι θα πρέπει να διωχθεί ποινικά για «παράνομη συμπεριφορά» και να υπηρετήσει πολυετή ποινή φυλάκισης. Η χρονική στιγμή κατά την οποία διενεργείται η έρευνα θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον είχε ως κίνητρο την πολιτική, τουλάχιστον εν μέρει. Οι εισαγγελείς και οι πράκτορες του FBI συνήθως ερευνούν υποθέσεις διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών την εποχή που εμφανίζονται στα ΜΜΕ και όχι χρόνια αργότερα. Αξιωματούχοι των διωκτικών υπηρεσιών ερευνούν δύο τουλάχιστον ειδήσεις για το FBI και τον κ. Κόουμι που είχαν δημοσιευθεί το 2017 στους New York Times και στη Washington Post και οι οποίες ανέφεραν το ρωσικό κρατικό έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΥΤ. Χάκερ που εργάζονταν για λογαριασμό αξιωματούχων των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών είχαν καταφέρει να αποκτήσουν το έγγραφο και το είχαν δώσει στο FBI και τόσο η ύπαρξή του και η απόκτηση αποτελούν άκρως εμπιστευτικό μυστικό, σύμφωνα με τις πηγές. Το έγγραφο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απόφαση του κ. Κόουμι τον Ιούλιο του 2016 να παραγκωνίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και να ανακοινώσει πως το FBI δεν θα πρότεινε την απαγγελία κατηγοριών κατά της Χίλαρι Κλίντον για το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε ιδιωτικό απομακρυσμένο διακομιστή για την ηλεκτρονική της αλληλογραφία, ενώ χειριζόταν κρατικές υποθέσεις ως υπουργός Εξωτερικών.

Η έρευνα για τις διαρροές άρχισε πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με τις πηγές, αλλά δεν είναι σαφές αν οι εισαγγελείς έχουν σχηματίσει επιτροπή διερεύνησης ή σε πόσους μάρτυρες έχουν απευθύνει ερωτήματα. Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την έρευνα είναι επίσης ασαφές. Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον κ. Κόουμι αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, όπως έκανε και εκπρόσωπος Τύπου της εισαγγελίας στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Τραμπ είχε ζητήσει το 2018 από τον τότε σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ Μαγκάν, να ασκήσει ποινική δίωξη κατά της κ. Κλίντον και του κ. Κόουμι.

Ο κ. Μαγκάν είχε αρνηθεί, λέγοντας στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν διαθέτει την εξουσία να διατάξει έρευνα και ότι αν το έπραττε θα μπορούσε να προκαλέσει κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.

Πηγή: kathimerini.gr