Η πρωτεΐνη που μπορεί να μας δώσει όλα τα οφέλη της… γυμναστικής

236

Οι περισσότερες από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η φυσική άσκηση ελέγχονται πιθανότατα από μία ομάδα πρωτεϊνών.

Αυτό μας λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», πως η πρωτεϊνική ομάδα Sestrin είναι παρούσα σε κάθε είδος γυμναστικής.

Και αλλάζοντας έτσι τα επίπεδά της στο σώμα, ενδέχεται να μπορείς να καις λίπος χωρίς να πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ.

Τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα υποδείκνυαν ότι η Sestrin τείνει να συσσωρεύεται στους μυς μετά τη φυσική άσκηση, αν και ο ρόλος της δεν ήταν γνωστός.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης έφτιαξαν μια σειρά από γενετικά τροποποιημένες μύγες που δεν είχαν την ικανότητα να παράγουν την πρωτεΐνη. Και μετά τις έβαλαν να ασκηθούν.

Τρεις εβδομάδες μετά στο γυμναστήριο των εντόμων, οι κανονικές μύγες παρουσίαζαν αυξημένες επιδόσεις και καλύτερη φυσική κατάσταση από αυτές χωρίς τη Sestrin. Μετά έφτιαξαν μύγες που υπεραπέδιδαν την πρωτεΐνη και αυτές μπορούσαν να πετύχουν τα ίδια υψηλά επίπεδα φυσικής απόδοσης χωρίς καν γυμναστική.

Η ομάδα επανέλαβε το πείραμα σε ποντίκια και πήρε τα ίδια αποτελέσματα. Και μας λέει τώρα πως όταν καταφέρει να δαμάσει πλήρως τη Sestrin, η πρωτεΐνη θα κάνει θαύματα σε όρους σωματικής απόδοσης χωρίς την ανάγκη γυμναστικής…

Πηγή: Newsbeast