Επαφές στην Ιαπωνία για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

220

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Σειρά επαφών με τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας θα έχει τις προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης ο οποίος μεταβαίνει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με δύο ακόμη κυβερνητικά στελέχη.

Πηγές με γνώση ανέφεραν στο Capital.gr πως ο υφυπουργός Ανάπτυξης θα συναντηθεί με εκπροσώπους δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, το ένα εκ των οποίων είναι η Japan Bank of International Cooperation (JBIC κρατική επενδυτική τράπεζα που δραστηριοποιείται επενδυτικά σε όλο τον κόσμο). Αντικείμενο των επαφών του κ. Τσακίρη είναι να υπάρξουν συνέργειες για να γίνει λειτουργική η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία μπορεί να έχει συσταθεί αλλά επί της ουσίας δεν εκπληρώνει τον βασικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. 

Χθες από το βήμα της εκδήλωσης για τη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νομοθέτηση της σύστασης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να παρουσιάσει το αναλυτικό master plan της με στόχο όπως είπε “να γίνει μία προσπάθεια συμμαζέματος δράσεων που υλοποιούνται ασυντόνιστα εδώ και εκεί”. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αποτελέσει το κεντρικό και το μοναδικό εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής.

Στόχος που απέχει από την υπάρχουσα κατάσταση, όπου κάποιες υπηρεσίες σχεδιάζουν δράσεις κρατικών ενισχύσεων, άλλες την εγγυοδοσία δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλες παρεμβάσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων, ενώ άλλες παρεμβαίνουν σε επίπεδο ταμείων υποδομών. 

“Χρειαζόμαστε”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, “έναν ενιαίο φορέα σχεδιασμού και συντονισμού προγραμμάτων επιχειρηματικότητας κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η τράπεζα θα είναι σε θέση να οργανώσει την προσφορά σε ελληνικές επιχειρήσεις ευρείας γκάμας προϊόντων για όλες τις φάσεις της λειτουργίας και της ανάπτυξης. Από κεφάλαια σποράς ή capital μέχρι τη στήριξη της καινοτομίας, την ανάπτυξη επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού μέσω εργαλείων όπως η εγγυοδοσία, αλλά και διάθεση ευέλικτων χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια”.

Σήμερα η ΕΑΤ, που αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ διαχειρίζεται κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, “κουμπαράς” ο οποίος αυξάνεται κατά 590 εκατ. ευρώ από μεταφερόμενες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019. Πριν από λίγες πάντως οι υπουργοί, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Επενδύσεων και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, υπέγραψαν δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) με τις οποίες δημιουργούνται δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ συνολικού ύψους 590 εκατ. ευρώ. 

Το πρώτο από τα δύο προγράμματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης (π.χ. factoring, leasing, βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κίνησης, trade finance κ.λπ.) στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της χώρας, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εχει προϋπολογισμό 290 εκατ. ευρώ και στους ειδικότερους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η δημιουργία προϋποθέσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου εργασιών των επιχειρήσεων, επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη (R&D) κ.ά. 

Το δεύτερο πρόγραμμα, δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, με προϋπολογισμό 300 εκατ ευρώ έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω πιστωτικών γραμμών και ανακυκλούμενων πιστώσεων για τη χρηματοδότηση χαρτοφυλακίων δανείων των ενδιάμεσων φορέων χρηματοδότησης (ΕΧΟ), αποτελούμενων από δάνεια κεφαλαίου κίνησης ή/και δάνεια ανανέωσης ή αντικατάστασης παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού με σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, εξοπλισμό.

Πηγή: capital.gr