Από τρία νοσοκομεία ξεκινούν πιλοτικά οι ΣΔΙΤ στην Υγεία

191

Στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση του πολίτη για υπηρεσίες υγείας με την εφαρμογή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας προχώρησε, την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει πιλοτική εφαρμογή αυτού του είδους της συνεργασίας σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά δύο νοσοκομεία της Αττικής –ένα μικρό και ένα μεγάλο– και ένα νοσοκομείο της Περιφέρειας, και θα σχετίζεται με ακριβό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Οπως είπε ενδεικτικά, «εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, θα μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες». Διευκρίνισε ότι για τη λειτουργία και τη συντήρηση των μηχανημάτων θα είναι υπεύθυνοι οι ιδιώτες, ενώ τόνισε ότι το όφελος για τους πολίτες είναι ότι δεν θα χρειάζεται να απευθύνονται σε εξωτερικά ιδιωτικά εργαστήρια και να περιμένουν μήνες για να κάνουν τις εξετάσεις τους». Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι, όπως σήμερα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες αυτές, έτσι θα κάνει και όταν αυτές θα παρέχονται με ΣΔΙΤ, και τόνισε «τίποτα δεν θα επωμίζεται ο πολίτης. Απλά, δεν θα ταλαιπωρείται, δεν θα καθυστερεί, θα έχει ποιοτικές εξετάσεις και θα μπορεί να απολαμβάνει ποιοτικότερες υπηρεσίες και το αγαθό της υγείας».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει χαρακτηρίσει το 2020 χρονιά των νοσοκομείων, λόγω των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την αναβάθμισή τους. Εκτός από την εφαρμογή ΣΔΙΤ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην αλλαγή των εφημεριών στην Αττική. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα γνωμοδοτήσει σχετικά στον υπουργό. Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις στο σύστημα εφημεριών θα γίνουν κατά την άνοιξη και αφού θα έχει περάσει η περίοδος επιδημικής έξαρσης της γρίπης.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στις εφημερίες. «Διαρρέεται σκόπιμα ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση στα ΤΕΠ είναι να έχουν γενική εφημερία τα νοσοκομεία κάθε τρεις ημέρες αντί για τέσσερις.

Μα θέλετε να μας εξοντώσετε;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση, και τονίζει ότι με την αλλαγή αυτή «θα αυξηθούν στο έπακρον η υπερεργασία και η υπερεφημέρευση του ήδη υπηρετούντος ανεπαρκέστατου αριθμητικά προσωπικού». Αναφορικά με την πρόταση για εφημερία των ΤΕΠ ανεξάρτητα από την εφημερία του υπόλοιπου νοσοκομείου, η ΕΪΝΑΠ επισημαίνει ότι πρόκειται για «ακραίο πειραματισμό, εξαιρετικά επικίνδυνο για τους ασθενείς στις σημερινές συνθήκες». 

Πηγή: kathimerini.gr