Τι προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις

235

Toυ Δ. Κατσαγάνη

Αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης  των κύριων συντάξεων έως και 8% θα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα δημοσιοποιήσει έως την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες κατά τη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η μέγιστη αυτή αύξηση θα αφορά όσους έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του ίδιου υπουργού, oι αυξήσεις θα ξεκινήσουν από τα 30 έτη ασφάλισης.

Πληροφορίες του Capital.gr από κύκλους οι οποίοι έχουν εμπλακεί στη διαμόρφωση σεναρίων για τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει  αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης προς το 40% για όσους έχουν 30 έως 33 έτη ασφάλισης, προς το 43% για όσους έχουν πάνω από 33 και έως 36 έτη ασφάλισης, προς το 46% για όσους έχουν πάνω από 36 έτη και έως 39 έτη ασφάλισης και προς το 50% για όσους έχουν πάνω από 39 έτη ασφάλισης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι προσαυξήσεις θα συνεχίζονται ιδίως έως και τα 42 έτη, ενώ θα σταματάνε στα 52 έτη. Οι αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα οδηγήσουν σε αύξηση των κύριων συντάξεων σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο είχαν έλθει μετά τον υπολογισμό  τους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για τους περισσότερους “παλιούς” συνταξιούχους (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης), οι αυξήσεις στις  συντάξεις τους θα είναι “λογιστικές”. Έτσι, θα μειωθεί μόνο η υπάρχουσα αρνητική “προσωπική διαφορά” τους. Πραγματική, όμως,  θα είναι η αύξηση  για όλους τους “νέους” συνταξιούχους (με πάνω από 30 έτη ασφάλισης).Οι δικαιούχοι των αυξήσεων θα ξεπεράσουν τους 500.000, εκ  των οποίων πάνω από 50.000 είναι οι “νέοι” συνταξιούχοι.

Όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης πριν τα 30 έτη ασφάλισης, θα παραμείνουν ως έχουν από το Μάιο του 2016, δηλαδή όπως προβλέπονται στον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό  σημαίνει ότι οι υπάρχουσες θετικές “προσωπικές διαφορές” θα διατηρηθούν. Έτσι, θα συνεχισθεί  το 2021-2023, η σταδιακή καταβολή τους, η οποία ξεκίνησε το 2019.

Από το 2023, “ξεπαγώνουν”  οι ονομαστικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Όσες (“παλιές”) κύριες συντάξεις έχουν αρνητική “προσωπική διαφορά”, αυτή θα συμψηφίζεται σταδιακά με τις μελλοντικές αυξήσεις. Με άλλα λόγια, δεν θα εφαρμόζονται οι επικείμενες αυξήσεις μέχρι  αυτές να καλύψουν το ύψος της αρνητικής “προσωπικής διαφοράς”. Π.χ. εάν η αρνητική “προσωπική διαφορά”  μίας σύνταξης αντιστοιχεί στο 6% της καταβαλλομένης σύνταξης και το 2023-25 δοθούν αυξήσεις 6%, αυτές δεν θα δοθούν σ΄αυτήν τη σύνταξη. Οι αυξήσεις σε αυτήν την περίπτωση θα ξεκινήσουν από το 2026 και έπειτα.

Όσες κύριες συντάξεις (“νέες” ή “παλιές”) έχουν μηδενική ή θετική “προσωπική διαφορά”, θα λάβουν κανονικά τις προβλεπόμενες αυξήσεις από το 2023.

Πηγή: capital.gr