Ντρέικ Τζ. Μπεχράκης: Τα οφέλη από την προσέλκυση ξένων φοιτητών

153

Η είδηση από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, μπορεί να μην εντάχθηκε στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, αλλά τα δυνητικά οφέλη θα γίνουν αμέσως αισθητά. Η υπουργός ανακοίνωσε το κυβερνητικό σχέδιο για την προσέλκυση χιλιάδων ξένων φοιτητών προκειμένου να φοιτήσουν στην Ελλάδα. Εξ ορισμού αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, αυτήν τη στιγμή φοιτούν στην Ελλάδα 5.200 και πλέον Αμερικανοί φοιτητές. Αυτός ο αριθμός δεν συνυπολογίζει τον αριθμό Αμερικανών φοιτητών σε γυμνάσια, θρησκευτικά προγράμματα όπως το Ιονικό Χωριό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλα προγράμματα σαν αυτό της Εθνικής Κοινότητας Ελληνικής Κληρονομιάς, που έχει φιλοξενήσει 500 και πλέον φοιτητές.

Είναι γεγονός πως το 90% των ξένων φοιτητών που συμμετέχουν σε προγράμματα στην Ελλάδα δεν έχει καν ελληνική καταγωγή. Αυτό επαληθεύεται από τις προσωπικές μου παρατηρήσεις στο πλαίσιο του ρόλου μου ως μέλους του Ιδρύματος του Boston College και του προγράμματος που αφορά 1.200 ξένους φοιτητές, ανάμεσά τους όσους απολαμβάνουν μια αντίστοιχη εμπειρία στην Ελλάδα.

Ακούω συχνά ότι το ετήσιο οικογενειακό ταξίδι στην Ελλάδα αποτελεί πανάκεια, που διασφαλίζει την επιβίωση της ελληνικής κληρονομιάς. Ωστόσο, η σφραγίδα του πολιτισμού, της ταυτότητας και της κληρονομιάς είναι κάτι πολύ ευρύτερο από μερικές μέρες σε κάποια όμορφη ελληνική παραλία και τα δείπνα στην ταβέρνα. Οι δικές μας σπουδές, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελληνικής Κληρονομιάς, αποδεικνύουν ότι οι σπουδές στο εξωτερικό και οι κοινές εμπειρίες, ειδικά με φοιτητές από την Ελλάδα, είναι καθοριστικές, μπορούν να αλλάξουν ζωές. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οφείλουμε να ενισχύσουμε το στιβαρό πρόγραμμα της κ. Κεραμέως με μία έκκληση ώστε να ενθαρρύνουμε τους Ελληνοαμερικανούς νέους να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση αξίζει επαίνων που συνειδητοποίησε πόσο σημαντικοί είναι οι Ελληνες της διασποράς και θα πρέπει να παράσχει πρόσθετα κονδύλια για να προωθήσει τέτοιου είδους προσπάθειες. Τα κέρδη από αυτήν την επένδυση θα είναι πολλαπλάσια. Η στήριξη αυτών των πρωτοβουλιών με online κονδύλια είναι άλλο ένα μέσο για τον κοινό σκοπό: τη μακροπρόθεσμη διαφύλαξη της ελληνικής κληρονομιάς στη Διασπορά. Αυτό θα πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα για εμάς ως κοινότητα.
Το επόμενο θέμα μας: η ελληνική γλώσσα!

* Ο κ. Ντρέικ Τζ. Μπεχράκης είναι πρόεδρος του National Hellenic Society.

Πηγή: kathimerini.gr