Άκυρο στον λευκό καπνό για την Φέτα στη συναντηση στην Κατερίνη

314

Πιο δύσκολη απ’ ότι φάνηκε την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποδεικνύεται τελικά η διαδικασία ίδρυσης και συγκρότησης της Εθνικής Διεπαγγελματικης Φέτας.

Οι αντιδράσεις στην «επιπόλαιη» κατάληξη που είχε η διαβούλευση της Δευτέρας συνεχίζονται και χθές (Πέμπτη) στην Κατερίνη -αντί της Λάρισας που είχε αποφασισθεί αρχικά- τα μέλη του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων επιλέγουν το δικό τους τρόπο παρέμβασης στο ζήτημα.

Οι πληροφορίες θέλουν να μη δέχονται επ´ ουδενί το Σχέδιο Καταστατικού που έβγαλε… η πλατεία Βάθη και να προτείνουν αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης της Διεπαγγελματικής ανάλογα με τον αριθμό των μελών και τις ποσότητες παραδόσεων γάλακτος που καταγράφονται σε κάθε οργάνωση σήμερα και όχι… την περασμένη δεκαετία.

Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια κατανομής των ρόλων δεν κλείνει με τον «λευκό καπνό» που θέλησαν να παρουσιάσουν ότι βγαίνει από τον 6ο όροφο της Αχαρνών 2 τόσο οι συνδαιτυµόνες του κλάδου όσο και ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

Ο αποκλεισµός κάτα έναν τρόπο από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της υπό ίδρυση Οργάνωσης, των συναιτεριστών που συστρατεύονται µε τον Κλαδικό Συνεταιρισµό Αιγοπροβατοτρόφων, δηλαδή της µόνης παραγωγικής οργάνωσης του κλάδου, εξελίσσεται σε θρυαλλίδα των εξελίξεων.

Οι νέοι κατά βάση επαγγελµατίες της αιγοπροβατοτροφίας δεν δείχνουν διατεθειµένοι να «καταπιούν» εύκολα τα τετελεσµένα που προσπάθησαν να δηµουργήσουν οι ξεπερασµένοι από τα πράγµατα «αγροτοπατέρες» σε συνεργασία µε την ανυποψίαστη για πολλά θέµατα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι, ενώ δεν διαφωνεί κανείς µε την πλειοψηφία που εξασφαλίζει στα όργανα διοίκησης της ∆ιεπαγγελµατικής η πλευρά των µεταποιητών (γαλακτοβιοµηχανίες και τυροκοµεία) το πρόβληµα αρχίζει µε την παλινόρθωση που επιχειρείται των αποδεκατισµένων από πλευράς παραγωγικής βάσης οργανώσεων (κατά πρώτον του ΣΕΚ και σε δεύτερο λόγο του ΠΕΚ και της Οµοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων). Κι αυτό γιατί παραµερίζεται για χάρη τους η µόνη ισχυρή παραγωγική οργανωτική δοµή, δηλαδή ο Κλαδικός Συνεταιρισµός Αιγοπροβατοτρόφων, στον οποίο σημειωτέον συµµετέχουν ήδη 15 αξιόλογοι συνεταιρισµοί παραγωγών.

Οι τελευταίοι, µέσω των εκπροσώπων συναντώνται το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κατερίνη, σε µια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της όλης κατάστασης.

Οι πληροφορίες θέλουν τους «νεολαίους» του Κλαδικού, να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο καταγγελίας του τελευταίου «σχεδίου καταστατικού» αν σ’ αυτό ορίζεται ότι οι 3 θέσεις που εξασφαλίζουν οι κτηνοτρόφοι στο ∆.Σ. της διεπαγγελµατικής, προέρχονται από τον ΣΕΚ, τον ΠΕΚ και την Οµοσπονδία Θεσσαλίας. Η συµβιβαστική πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι οι θέσεις στο ∆.Σ. να προέρχονται -κατόπιν ψηφοφορίας- από το σώµα των 16 κτηνοτρόφων που θα συµµετέχουν στην 33µελή Γενική Συνέλευση. Το θέµα είναι πως θα προκύπτουν οι 16. Εδώ οι του Κλαδικού έρχονται µε πρόταση υποστηρίζοντας ότι οι 16 θα προέρχονται µεν από τις 4 οργανώσεις (ΣΕΚ, ΠΕΚ, Οµοσπονδία, Κλαδικός) αλλά θα µοιράζονται αναλογικά µε βάση τα µέλη (αιγοπροβατοτρόφους) και τα ποσά γάλακτος που παραδίδονται στις µεταποιητικές µονάδες (στοιχεία ΕΛΓΟ).

Πηγή