Πόση χωρητικότητα θα είχε ο εγκέφαλος μας… αν ήταν υπολογιστής;

402

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, είτε ως μαθητευόμενοι, είτε ως δάσκαλοι, από μικρή ηλικία μέχρι και τα γεράματα, έχουμε πει την έκφραση: «Δεν μπορώ άλλο, το μυαλό μου είναι γεμάτο». Τελικά υπάρχει κάποιο όριο στην πληροφορία που μπορεί να αποθηκεύσει ο εγκέφαλος μας;

Ο καθηγητής Ψυχολογίας, Paul Reber, από το Πανεπιστήμιο του Northwestern μας απαντά:

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα φυσικό όριο στο πόσες αναμνήσεις μπορούμε να αποθηκεύσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το μέγεθος αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε γι αυτό, όσο ο εγκέφαλος μας λειτουργεί.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου ένα δισεκατομμύριο νευρώνες. Κάθε νευρώνας σχηματίζει περίπου 1.000 συνδέσεις με άλλους νευρώνες, που συνολικά ανέρχονται σε περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο συνδέσεις. Εάν κάθε νευρώνας αποθήκευε κάθε γεγονός και σημείο ξεχωριστά, τότε η εξάντληση του χώρου θα ήταν ένα πρόβλημα. Θα είχαμε ίσως μόνο μερικά gigabytes αποθηκευτικού χώρου, όπως ένα USB flash drive ή ένας παλιός σκληρός δίσκος.

Ωστόσο, οι νευρώνες συνδυάζονται έτσι ώστε ο καθένας να βοηθά με τον άλλον, με αποτέλεσμα την εκθετική αυξανόμενη ικανότητα αποθήκευσης μνήμης, που υπολογίζεται περίπου σε 2.5 petabytes. Για να δείτε το μεγαλείο του εγκεφάλου, 1 petabyte = 1000 terrabytes = 1.000.000 gigabyte.

Συγκριτικά, αν το μυαλό μας λειτουργούσε σαν μια ψηφιακή συσκευή εγγραφής βίντεο για μια τηλεόραση, 2.5 petabytes θα ήταν αρκετά για να εγγράψουν τρία εκατομμύρια ώρες προβολής. Θα έπρεπε να αφήσουμε την τηλεόραση ανοιχτή για περισσότερα από 300 χρόνια, προκειμένου να γεμίσει η συσκευή.

Η ακριβής χωρητικότητα αποθήκευσης του εγκεφάλου είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς. Πρώτον δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να την υπολογίσουμε. Δεύτερον, ορισμένες αναμνήσεις περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες και έτσι καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Άλλες μνήμες έχουν ξεχαστεί και έτσι αφήνουν ελεύθερο χώρο.

freethinking.gr