Επενδύσεις 3,9 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

188

Του Γ. Αγγέλη

Η απόφαση/πρόταση της Κομισιόν, με την πρωτοβουλία της νέας Προέδρου,  φον ντερ Λάιεν, “Green Deal” κατανέμει 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με την εθνική συμμετοχή και τη συμβολή από τα υπόλοιπα Ταμεία της Ε.Ε. θα φτάσει τα 104,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. 

Για την Ελλάδα το “κίνητρο” του Ταμείου JtF, αγγίζει τα 294 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κομισιόν θα “κινητοποιήσει” κοινοτικής αναφοράς επενδύσεις που συνολικά θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να επισπευσθεί η μετάβαση σε ένα περιβάλλον μειωμένων εκπομπών άνθρακος μέχρι το 2050 και με βασικό σκοπό την ταχύτερη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν και ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς

Το σημαντικό εδώ είναι ότι η ταχύτητα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων θα είναι συνάρτηση της ταχύτητας απορρόφησης των επενδύσεων, γεγονός που βάζει την Ελλάδα σε μία μάλλον πλεονεκτική θέση αφού οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες σύμφωνα με τη ΔΕΗ θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί το 2023, ενώ η μοναδική μονάδα που πρόκειται να ανοίξει το 2022 (Πτολεμαϊδα) θα “κλείσει” το 2028. 

Η “μετακίνηση” αυτή προς τις ΑΠΕ θα αποτελέσει το “κλειδί” ενός συνολικότερου επενδυτικού “μεταβολισμού” στην Ε.Ε. πράγμα που η Κομισιόν επιχειρεί να επισπεύσει με το “Green Deal”. Οι προβληματικότερες καταστάσεις που αφορούν κυρίως χώρες της Αν. Ευρώπης, αλλά και της Γερμανίας, έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπισθούν από τον σχεδιασμό κατανομής των πόρων, με την Πολωνία για παράδειγμα, στην οποία υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, να προβλέπει χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ από το JtF και συνολική μόχλευση μέσω των κοινοτικών ταμείων και της εθνικής συμμετοχής που θα φτάσει τα 27 δισ. ευρώ.

Πρόβλημα με τις λιγνιτικές μονάδες και τις υψηλές εκπομπές CO2 έχει και η Γερμανία για την οποία το JtF προβλέπει χρηματοδότηση με 877 εκατ. ευρώ και συνολική κινητοποίηση πόρων της τάξης των 13 δισ. ευρώ. 

Το Ευρωκοινοβούλιο πάντως εμφανίζεται περισσότερο πιεστικό τόσο έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και έναντι της Κομισιόν όσον αφορά τους χρόνους επίσπευσης των αλλαγών για την επέκταση των επενδύσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής, αλλά οι αντιστάσεις σε πολλές από τις χώρες μέλη παραμένουν ισχυρές.       

Πηγή: capital.gr