«Nα τιμήσουμε όσους θυσιάστηκαν…»

150

«Το τίμημα είναι υψηλό. Χάσαμε συναδέλφους μας, φίλους μας σε αυτή την πορεία. Ομως, δεν τους χάσαμε άδικα», ανέφερε διασώστης του ΕΚΑΒ κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την Ημέρα Θυσίας του Διασώστη.

Με την κοινή διαπίστωση του τεράστιου ρόλου του διασώστη ΕΚΑΒ στην αντιμετώπιση του έκτακτου περιστατικού, ως η πρώτη επαφή του ασθενούς με το σύστημα Υγείας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ και εκπρόσωποι των κομμάτων τίμησαν χθες την Ημέρα Θυσίας του Διασώστη, όπως έχει ονομαστεί η 14η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία, 19 χρόνια πριν, έπεσε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ νότια του Σουνίου, με αποτέλεσμα να χαθούν πέντε άτομα. Σε μια λιτή τελετή, διασώστες και γιατροί του ΕΚΑΒ περιέγραψαν τις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματός τους, που απαιτεί από την πλευρά τους καθημερινή κατάθεση ψυχής, αλλά και τις δύσκολες επιλογές που καλούνται να κάνουν υπό απαιτητικές συνθήκες, όπως, π.χ., η διασωλήνωση μωρού που γεννήθηκε πρόωρα και ζυγίζει μόνο 500 γραμμάρια σε έναν διάδρομο αεροδρομίου ή η σωτήρια χορήγηση αδρεναλίνης σε άτομο με γρήγορη εξέλιξη αλλεργικής αντίδρασης, ακόμα και εάν αυτό είναι παράτυπο με βάση το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. «Αλλες φορές γυρίζεις σπίτι “πετώντας” γιατί κατάφερες να σώσεις κάποιον, άλλες φορές κρύβοντας τα δάκρυά σου από την οικογένεια. Το τίμημα είναι υψηλό. Χάσαμε συναδέλφους μας, φίλους μας σε αυτή την πορεία. Ομως, δεν τους χάσαμε άδικα. Μας θυμίζουν τον λόγο που βρισκόμαστε εδώ. Για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά διασώστης του ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ομιλία του τόνισε: «Σήμερα δεν είναι μια μέρα χαράς, δεν πρόκειται περί γιορτής. Είναι μια μέρα μνήμης και σεβασμού που θεσπίστηκε για να τιμώνται κάθε χρόνο οι άνθρωποι αυτοί, και στη μνήμη τους όλοι οι αφανείς ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρώτης επαφής του με τον πολίτη». Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην εν εξελίξει ενσωμάτωση στο ΕΚΑΒ των επιχειρησιακών υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, επισημαίνοντας ότι, σε συνεργασία και σε άμεση διασύνδεση με τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, το ΕΚΑΒ πρέπει να διαδραματίσει ρόλο επιχειρησιακού βραχίονα για το έκτακτο. Και επανέλαβε την πρόθεση να υπάρξει ειδική μέριμνα από το υπουργείο για να τιμήσει όσους διασώστες επιχειρούν καθημερινά στον δρόμο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία βραβεύθηκαν οι αρχαιότεροι εν ενεργεία διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων και συντονιστές της Αθήνας και των λοιπών παραρτημάτων ΕΚΑΒ της χώρας, οι εργαζόμενοι τόνισαν την ανάγκη αύξησης του στόλου του ΕΚΑΒ, πρόσληψης προσωπικού αλλά και εκπαίδευσης πανεπιστημιακού επιπέδου. «Δώστε μας τη δυνατότητα να τιμήσουμε όσους θυσιάστηκαν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πηγή: kathimerini.gr