Είναι δίπλα μας. Αναζητήστε τους…

309

Του Ηλία Χρυσικού *

Συνήθως στην χώρα μας χαρακτηρίζουμε “δημαγωγούς” τους ανάξιους πολιτικούς, που μεταχειρίζονται απατηλά μέσα και κάθε είδους ψέματα για να τους ψηφίσει ο κόσμος.

Διακινδυνεύω να γράψω την άποψή μου μου για τη σημερινή μας πολιτική κατάσταση, κάτι που κάνω χωρίς φόβο τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Εύχομαι να αποδειχθούν λαθεμένες οι απόψεις μου και τα πολιτικά μας πράγματα να πάνε καλύτερα. Στη σύγχρονη Ελλάδα, δυστυχώς, περισσεύουν οι πολιτικάντηδες και οι δημαγωγοί, διότι λίγοι είναι οι ευπατρίδες, οι ικανοί και οι πολιτικοί με όραμα.

Για τον πολιτικάντη πληθώρα παραδειγμάτων. Έχει ικανότητες, είναι έμπειρος στους τακτικούς χειρισμούς, είναι ικανός στον λόγο και το µόνο που επιδιώκει είναι να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του, αγνοώντας την τύχη τού λαού που τον ακολουθεί. Είναι ο επιτήδειος, που γνωρίζει να αναρριχάται ως “γυμνοσάλιαγκας”, που διαθέτει αυξημένη πονηριά, που γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο του κόλακα -προς τους επάνω υποκλίσεις και εξυπηρετήσεις και προς τους κάτω περιφρόνηση-, έχει αλαζονεία, εκμετάλλευση και που εκμεταλλεύεται αξιώματα και καταστάσεις για προσωπικό όφελος…

Ο πολιτικός, έχει ικανότητες που τις θέτει στην υπηρεσία της Πατρίδας του, έχει όραμα γι’ αυτήν και θέλει να το εκπληρώσει, είναι έμπειρος, µε γνώσεις πολλές, είναι ικανός και επιδέξιος στους δύσκολους χειρισμούς, είναι δίκαιος, είναι µε ένα λόγο ένας σοφός πολιτικός ηγέτης.

Είναι ο Άνθρωπος που δεν σκέφτεται ποτέ το προσωπικό του όφελος, -αλλά μόνο της Πατρίδας-, θυσιάζει τα πάντα γι’ Αυτήν, δεν κέρδισε τίποτε και έχει επίγνωση των ευθυνών που ανέλαβε και της ιστορίας Της.

Όμως πώς ξεχωρίζουν οι πολιτικοί από τους πολιτικάντηδες;

Μπαίνω λοιπόν στον πειρασμό και σημειώνω τα ακόλουθα ερωτήματα.

  • Είναι δυνατόν, ένας ευπατρίδης πολιτικός, όταν πάρει ένα αξίωμα, το πρώτο που θα σκεφθεί είναι το πώς θα τακτοποιήσει την οικογένεια του, ή τους φίλους του;
  • Το πώς θα βγάλει παράνομα χρήματα;
  • Το πώς θα εξασφαλίσει το προσοδοφόρο μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του;
  • Το πώς, ικανοποιώντας κάθε επιθυμία οποιουδήποτε ψηφοφόρου του, θα ξαναβγεί βουλευτής ή Δήμαρχος, χωρίς να σκέφτεται τα οικονομικά του κράτους ή του Δήμου του και το μέλλον των επόμενων γενιών;

Δυστυχώς η οικονομική κρίση και τα “καμπανάκια” που νομοτελειακά στέλνονται, δεν έχουν βοηθήσει αρκετά στην αλλαγή του τρόπου δικής τους ζωής.

Προσωπικά πιστεύω ότι η νοοτροπία τους, είναι κυρίως ηθική, κοινωνική και πολλοί έχουν πάθει τέτοια ψυχική πώρωση, να συνεχίζουν και να συμπεριφέρονται ως πολιτικάντηδες.

Δυστυχώς, η πολιτική σήψη αντί να εξυγιανθεί ανακυκλώνεται… Δείτε εδώ και πόσα χρόνια, ποιοι πήραν θέσεις στις εκάστοτε διοικήσεις… Είναι δυνατόν αυτά τα πρόσωπα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής των, όταν το μόνο που θέλουν και για το οποίο ζητούν είναι το πώς θα έχουν εξουσία;…

Και φυσικά λίγοι ή κανένας δεν εξετάζει τις ικανότητες τους, στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων που έχει η κάθε περιοχή της χώρας μας, αρκεί να εξυπηρετούν τον “ηγέτη”, τον άνθρωπο δηλαδή που διοικεί και για το ίδιον όφελος τους.

Αν τους αναζητήσετε, είναι δίπλα σας και θα τους διακρίνετε εύκολα…

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης Ενημέρωση 92,2 στο Ν. Πιερίας.