Δεύτερο κρούσμα της γρίπης των πτηνών μέσα σε μία εβδομάδα στην Ουγγαρία

216

Δεύτερο κρούσμα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε ένα μεγάλο αγρόκτημα με πάπιες στην ανατολική Ουγγαρία, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Αρχή Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (ΝΕΒΙΗ), δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου, έπειτα από χρόνια, κρούσματος στη χώρα.

Η γρίπη των πτηνών έχει επεκταθεί τις τελευταίες ημέρες στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Πρόκειται για ένα υψηλής παθογένειας στέλεχος του ιού το οποίο επανεμφανίστηκε στην Πολωνία στις αρχές Ιανουαρίου.

Η ουγγρική ΝΕΒΙΗ δήλωσε ότι και τα 115.000 πτηνά στο αγρόκτημα θανατώθηκαν, μετά τη θανάτωση 50.000 γαλοπούλων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση της μόλυνσης.

Ανέφερε πως ο ιός διαδίδεται καθώς τα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν και μολύνουν το νερό που χρησιμοποιούν τα πουλερικά στα πτηνοτροφεία.

Η αρχή ανέφερε πως αυτό το στέλεχος του ιού είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε παρατηρηθεί το 2016 στην Ουγγαρία. Ανέφερε πως τα προϊόντα πουλερικών στην Ουγγαρία είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Η Ουγγαρία θα περιορίσει επίσης τη μεταφορά πουλερικών προκειμένου να περιορίσει τον ιό, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η υπηρεσία, προσθέτοντας πως το στέλεχος H5N8 δεν έχει προκαλέσει μέχρι τώρα ανθρώπινα κρούσματα στην Ευρώπη.

Πηγή: Newsbeast