Όλος ο “χάρτης” των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις

380

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μέχρι τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, επισημαίνοντας ότι το βασικό σενάριο το οποίο τείνει να “κλειδώσει” προβλέπει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 33 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις αυτές θα προέλθουν από κλιμακούμενες  αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης ανά τρία έτη ασφάλισης.

Θα προβλέπεται δηλαδή αύξηση για όσους έχουν από 33 έως 36 έτη ασφάλισης, μία μεγαλύτερη αύξηση για όσους έχουν από 37 έως 39 έτη ασφάλισης και μία ακόμη αύξηση για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, για όσους έχουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης, με “οροφή” τα 51 έτη, εξετάζεται αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης από τα περίπου 42% που είναι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου στα 48% ή 52%.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση στις αντίστοιχες συντάξεις μεταξύ 10% -15%.

Την αύξηση θα τη δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι (με πάνω από 33 έτη ασφάλισης), είτε είναι “παλιοί”, δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν προ της 12ης Μαΐου 2016, είτε “νέοι”, δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 12η/5/2016.

Κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας, ανέφερε στο Capital.gr ότι οι δικαιούχοι των αυξήσεων αυτών θα είναι “πολύ πάνω από 500.000”, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει σαφής εικόνα.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών θα είναι “παλιοί” συνταξιούχοι. Αυτή θα είναι η 1η κατηγορία των δικαιούχων των σχεδιαζόμενων αυξήσεων.

Από αυτούς, οι περισσότεροι θα δουν, όμως, μόνο “λογιστική” αύξηση, καθώς η νέα του σύνταξη (βάσει των διατάξεων του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου Βρούτση) θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τη σύνταξη που τους προέκυψε μετά από τον υπολογισμό της με βάση τον ν. Κατρούγκαλου και όχι σε σχέση με την καταβαλλομένη.

Στη 2η κατηγορία των δικαιούχων αυξήσεων θα είναι οι  “νέοι” συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν πραγματική αύξηση στις αποδοχές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήθος τους θα ξεπεράσει  τις 50.000.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από το κονδύλι ύψους 0,5% του ΑΕΠ (κοντά στα 900 εκατ. ευρώ) που έχει στη διάθεσή του φέτος το Υπουργείο Εργασίας για προσαρμογές στο ασφαλιστικό, στις αυξήσεις των κύριων συντάξεων θα διοχετευθούν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ θα πάνε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις, κατά μέσο όρο 30%, στις επικουρικές συντάξεις (“παλιές” και “νέες”) άνω των 170 ευρώ/μήνα.

Πηγή: capital.gr