“Μαζεύονται” τα χρέη του ΕΣΥ

319

Συνεχή μείωση καταγράφουν τους τελευταίους μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, φτάνοντας το Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης) τα 354 εκατ. ευρώ, από 531 εκατ. που ήταν τα χρέη το Μάιο του ίδιου έτους και 546 εκατ. τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως ληξιπρόθεσμες καθίστανται υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 507 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο σε 501 εκατ., το Σεπτέμβριο σε 488 εκατ. και τον Οκτώβριο σε 447 εκατ.

Το “μάζεμα” των οφειλών, το οποίο σύμφωνα με πηγές της Αριστοτέλους θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ανάσα ρευστότητας στην αγορά των προμηθευτών, εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας των και των συνθηκών στις δομές του ΕΣΥ, όπως επίσης για την ορθολογική διαχείριση των προϋπολογισμών. Στόχος είναι να θωρακιστούν οι τακτικοί προϋπολογισμοί, και σε επίπεδο χρηματοδότησης, και σε επίπεδο προμηθειών. Σημειώνεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός των νοσοκομείων είναι κατά 100 εκατ. ευρώ υψηλότερος, μαζί με τις πιστώσεις, θα ανέλθει σε 2,461 δισ. ευρώ.

Έρχονται αλλαγές σε εφημερίες, επείγοντα

Οι προτεραιότητες αυτές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προστίθενται στη διαρκή αξιολόγηση τόσο των διοικήσεων των νοσοκομείων, όσο και των ίδιων των ιδρυμάτων, σε παρεμβάσεις για τις εφημερίες και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών. Υπενθυμίζεται πως η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων θα γίνεται ανά τρίμηνο, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, ενώ οι διοικητές θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, εάν δεν πετύχουν αυτούς στους στόχους.

Την προηγούμενη εβδομάδα επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε συνάντηση εργασίας με τους Πρυτάνεις των Πολυτεχνικών και Πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με  θέμα την προκήρυξη διαγωνισμού για την υποβολή προτάσεων σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα εν λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι έξυπνες λύσεις που θα αφορούν στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών, την αναβάθμιση των νοσοκομείων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα

Μια ακόμη αλλαγή που έρχεται στο ΕΣΥ είναι οι συμπράξεις δημοσίου με ιδιωτικό τομέα, που θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε τρία δημόσια νοσοκομεία, ήδη από αυτό το μήνα.  Η σύμπραξη αφορά σε διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται με ιδιωτικά μηχανήματα μέσα στα νοσοκομεία, με το ΕΣΥ να πληρώνει για καθορισμένο αριθμό εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των ασθενών.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
[email protected]

 

Πηγή: capital.gr