Κικίλιας: Εντός του 2020 θα λειτουργεί στην Πάτρα καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική

237

«Εντός του έτους και μετά το Πάσχα θα λειτουργεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική» ανέφερε απόψε στην Πάτρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαΐας.

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική θα ανοίξει, είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι», προσθέτοντας ότι «το απόστημα θα σπάσει».

Στην ομιλία του, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε έναν απολογισμό της θητείας του, και απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους είπε: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο, είπα ότι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς, οι άνθρωποι. Σήμερα, ακριβώς έξι μήνες μετά, στέκομαι ενώπιόν σας με περηφάνια και ικανοποίηση. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας, και ιδιαίτερα αυτούς που δεν μπορούν ή δεν έχουν».

Επίσης, σημείωσε ότι «ως υπουργός Υγείας είμαι ο θεματοφύλακας της δημόσιας και δωρεάν υγείας» και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τους ήρωες του ΕΣΥ, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ενισχύουμε το σύστημα υγείας, αναβαθμίζουμε τα νοσοκομεία μας, για αυτό και έξι μήνες μετά δεν είναι όλα ίδια, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «θα φέρουμε στις αρχές του χρόνου, νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, με το οποίο θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων»: «Θα οργανωθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, έτσι ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες προς τους ασθενείς κλίνες. Επίσης, θα οργανωθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με στόχο την δημιουργία σχεδίου διαλογής των ασθενών που θα μειώσει τις αναμονές και θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά», «θα οργανωθούν οι εφημερίες, καθώς και τα τμήματα ακτινοθεραπείας, με στόχο την μείωση των αναμονών».

Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι «παραλάβαμε τα νοσοκομεία σε κατάσταση εντατικής» και συμπλήρωσε: «Ένα στα δύο νοσοκομεία ήταν χωρίς σύστημα διαλογής ή χωρίς ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, ενώ τέσσερα στα 10 νοσοκομεία ήταν χωρίς ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών (…) Παραλάβαμε νοσοκομεία χωρίς ισολογισμούς, με διαλυμένα λογιστήρια και χωρίς κανέναν εσωτερικό έλεγχο».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τον περασμένο Νοέμβριο νομοθετήθηκε η μηδενική αύξηση στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και η μείωση έως 7% για πολλά από αυτά. Κάτι που πραγματοποιήθηκε άμεσα στο δελτίο τιμών φαρμάκων που ανακοινώθηκε». Αναφερόμενος στην συνέχεια στον αντικαπνιστικό νόμο, τόνισε ότι «η αποδοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού πάνω από 75% συμφωνούν με την πλήρη εφαρμογή του».

Τέλος, σχετικά με την εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «φέτος έγιναν ένα εκατομμύριο περισσότεροι εμβολιασμοί από πέρυσι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: tanea.gr