Ξεκινούν οι εκπτώσεις- Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

432

Οι φετινές εκπτώσεις ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν λόγω του δίσεκτου έτους έως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, που είναι η 1η Κυριακή των εκπτώσεων, τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν, με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 18:00.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

-Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την υποχρεωτική αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

-Εφόσον παρέχεται συγκεκριμένο ποσοστό έκπτωσης σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

-Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Να σημειωθεί ότι με βάση το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, καταστηματάρχες που κατά τους ελέγχους αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δηλαδή προβαίνουν σε παραπλανητικές εκπτώσεις έχουν αυστηρές κυρώσεις.

Για οποιαδήποτε καταγγελία οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, αλλά και στον ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης