Περιορισμένη η χιονοκάλυψη φέτος στην Ελλάδα παρά την «Ζηνοβία» και τον «Ηφαιστίωνα»

281

Η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα φέτος είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας (2004-2019), παρόλο που έχουν προηγηθεί δύο σοβαρές κακοκαιρίες, η «Ζηνοβία» στα τέλη του Δεκεμβρίου και ο «Ηφαιστίωνας» στις αρχές του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρα μας εκτιμήθηκε με βάση δορυφορικές μετρήσεις.


Γράφημα 1. Η ημερήσια πορεία της έκτασης της χώρας μας με χιονοκάλυψη όπως εκτιμήθηκε από δορυφορικές μετρήσεις φέτος μεταξύ Σεπτεμβρίου και 10 Ιανουαρίου 2020 (κόκκινη καμπύλη) και ο μέσος όρος για κάθε ημέρα (μαύρη καμπύλη).

Η χιονοκάλυψη περιορίζεται κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα ορεινών όγκων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στην Ανατολική Στερεά και στην Κρήτη έχουν συσσωρευτεί μεγάλοι όγκοι χιονιού ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές.

Στην Ήπειρο η χιονόστρωση ξεκινά από μεγάλα υψόμετρα ή δεν υπάρχει καθόλου χιόνι ακόμη και σε υψηλές κορυφές (π.χ. στα Αγραφα). Αντίθετα, στην Πάρνηθα και στα Λευκά Όρη το ύψος χιονιού ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές τα δύο μέτρα.


Γράφημα 2. Οι περιοχές της χώρας μας με χιονοκάλυψη (λευκό χρώμα) την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις που συλλάξαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Οι φωτογραφίες από Αθαμανικά Όρη είναι του Νίκου Καμμένου, από τα Άγραφα του Χρήστου Παρθένη, από τα Λευκά Όρη του Δημήτρη Παπαδογιωργάκη, από την Πάρνηθα του Αθανάσιου Τσομπάνη και από το Όρος Δίκτη του Σπύρου Λιανάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr