«Οχι» Βαρθολομαίου στον Ιεροσολύμων Θεόφιλο

182

Οξεία απάντηση στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο για την επιστολή που έστειλε στους προκαθημένους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, προτείνοντας την οργάνωση σύναξης «διά την διατήρηση της Ευχαριστιακής ενότητος», έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ανέφερε ότι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα σύγκλησης Πανορθοδόξου Συνάξεως. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεόφιλος σε ταξίδι του στη Μόσχα τον Δεκέμβριο είχε προτείνει να διεξαχθεί Πανορθόδοξη συνάντηση στην Ιορδανία (προγραμματίζεται για τον προσεχή Φεβρουάριο). Το βασικό θέμα θα είναι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Μία απόφαση στην οποία αντιδρά το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την έκπληξη επειδή η επιστολή του κ. Θεόφιλου είναι στα αγγλικά. «Πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία των δύο ημετέρων Πατριαρχείων το ορθώς επιγραφόμενον “Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείον Ιεροσολύμων” αλληλογραφεί μετά του Οικουμενικού Πατριάρχου εις γλώσσαν ξένην προς την μητρικήν ημών», λέει ο κ.κ. Βαρθολομαίος. Στη συνέχεια, υπενθυμίζει στον κ. Θεόφιλο ότι μεταξύ των προκαθημένων το Οικουμενικό Πατριαρχείο προεδρεύει και έχει το δικαίωμα σύγκλησης Πανορθοδόξου Συνάξεως. Τέλος, επισημαίνει ότι ουδέποτε διακόπηκε η ευχαριστιακή κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών, με εξαίρεση την Εκκλησία της Μόσχας.

Στην Αθήνα χθες ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε τα μέλη της ΔΙΣ για την επιστολή Θεόφιλου και απάντησε ότι «δεν θα μεταβεί στη συνάντηση διότι η σύγκληση συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχου».

Από την άλλη, ο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε τη ΔΙΣ για την πορεία διεξαγωγής διαλόγου με τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης για την αξιοποίηση και διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιανουαρίου θα γίνει συνάντηση επιτροπής της ΔΙΣ με ομάδα υπουργών (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και ίσως Πολιτισμού) στην οποία θα τεθούν τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Ενδεικτικά, να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι εξουσίας επί ακινήτων για τα οποία υπάρχει νομική εμπλοκή, να καταρτιστούν οι κατάλογοι των περιουσιακών στοιχείων ανά μητρόπολη. Βεβαίως, η έως τώρα εμπειρία από τις προσπάθειες που έγιναν για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας έδειξε ότι υπάρχουν δυσκολίες – διαφορετικές θέσεις ως προς τις μεθόδους αξιοποίησης και τον φορέα. Επίσης, πρέπει να κατοχυρωθεί η κυριότητα της Εκκλησίας στην εκκλησιαστική περιουσία.

Πηγή: kathimerini.gr