Τα μεγάλα ατού της οικονομίας και τα σημάδια πίεσης από το εξωτερικό

223

Της Δήμητρας Καδδά

Το σερί των θετικών ειδήσεων για την πορεία και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες. Η πορεία του δείκτη PMI, αλλά και του δείκτη οικονομικής συγκυρίας δείχνουν ότι η αισιοδοξία ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους καταναλωτές για το παρόν και για τις προοπτικές συνολικά της οικονομίας εμπεδώνεται.

Το ίδιο δείχνει και η καλή πορεία των αγορών ομολόγων, η επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού καθώς και η σταδιακή (μικρή μεν αλλά φανερή από τον Νοέμβριο) αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (κυρίως στο πεδίο των επιστροφών φόρων, και των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων). Θετικά ήταν τα νέα και για την πορεία των λιανικών πωλήσεων και της ανεργίας.

Ωστόσο, τα σύννεφα δεν έχουν φύγει. Η επίπτωση των πιέσεων της δυσμενούς συγκυρίας γίνεται πλέον φανερή τόσο στα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο, όσο και σε αυτά της βιομηχανικής παραγωγής. Συνιστούν ένα καμπανάκι για εγρήγορση ούτως ώστε να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία, κάτι που άλλωστε είναι πλέον αποδεκτό και στις αναφορές ελληνικών αναλύσεων και κυβερνητικών πηγών.

Τα καλά νέα

Ο σύνθετος δείκτης PMI καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα μέσα από τις προμήθειες του μεταποιητικού τομέα. Εμφάνισε τον Δεκέμβριο μικρή διόρθωση (στις 53,9 μονάδες από 54,1 μονάδες έναν μήνα πριν) παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα: σε μία από τις μεγαλύτερες κυμάνσεις παγκοσμίως.

Για το μέλλον εκτιμάται ότι η τάση θα διατηρηθεί. Η κύμανσή του υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στις 52,2-52,4 μονάδες το επόμενο 12μηνο.

Αλλά και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Κομισιόν και από τον ΙΟΒΕ δείχνει πως οι προσδοκίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2007. Ειδική σημασία έχει η πολύ καλή πορεία των μετρήσεων ανάμεσα στους καταναλωτές (οι οποίες έχουν βελτιωθεί επιστρέφοντας στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών).

Ισχυρή ήταν και η βελτίωση της πορείας του λιανεμπορίου. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν άνοδο κατά 7,1% στον δείκτη όγκου τον Οκτώβριο. Το ίδιο ισχύει για την οικοδομική δραστηριότητα η οποία εμφάνισε άνοδο κατά 15,1% τον Οκτώβριο, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 16,6% του εργατικού δυναμικού.

Τα 2 καμπανάκια

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 11,4% υπενθυμίζοντας την κρίση στη διεθνή οικονομία. Κατά 8,2% μειώθηκαν οι εξαγωγές προς κράτη-μέλη της ΕΕ και κατά 15,1% προς τρίτες χώρες.

Παράλληλα, και οι εισαγωγές μειώθηκαν, αλλά με μικρότερο ρυθμό. Αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί εκ νέου το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Το δεύτερο καμπανάκι συνδέεται με τη βιομηχανική παραγωγή. Το Νοέμβριο μειώθηκε κατά 8,1%. Ο λόγος για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Δεκέμβριο του 2011, η οποία ανατρέπει την ανοδική πορεία που προηγήθηκε.

Η καλή πορεία της οικονομίας και του ΑΕΠ αποτελεί σημαντικό παράγοντα και σε πολιτικό επίπεδο: στην ανάπτυξη κατά 2,8% τουλάχιστον το 2020 βασίζει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση την πολιτική διαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων.

Πηγή: capital.gr