Διπλές κάλπες στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση “φρενάρει” τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές

202

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις που σχετίζονται με μία από τις πλέον κομβικές κινήσεις της κυβέρνησης στο τερέν του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού. Στον απόηχο των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους πολιτικούς αρχηγούς, το κυβερνητικό οικοσύστημα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νέο εκλογικό νόμο. Είχε προηγηθεί το ηχηρό “όχι” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στις προτάσεις για το εκλογικό σύστημα που παρουσίασε στα μεταξύ τους τετ α τετ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν ότι ο εκλογικός νόμος θα πάρει “πράσινο” φως μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα.  Επαναφέρει το μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο, όμως, δεν θα δίνεται αδιακρίτως και ασχέτως ποσοστού. Ξεκινά, δηλαδή, από το επίπεδο του 25% (γιατί χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό δεν υπάρχει λόγος να δίνεται μπόνους) και κλιμακώνεται, ανάλογα με το ποσοστό που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα:

-Για ποσοστό 25% θα δίνεται μπόνους 20 εδρών.

-Από εκεί και πάνω (μέχρι το ποσοστό του 40%) θα δίνεται μπόνους μία έδρα για κάθε 0,5%.

-Στο 40% το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει μπόνους 50 έδρες.

“Θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα, έτσι ώστε ένα κόμμα με το ποσοστό που λάβαμε εμείς στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι εκεί συγκλίνει η κοινωνική πλειοψηφία, καθώς όλοι οι Έλληνες έχουν δει, το τελευταίο εξάμηνο, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια αυτοδύναμη, ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, όπως η σημερινή”, σχολιάζουν “γαλάζια” στελέχη, βάζοντας στο στόχαστρό τους τη στάση Αλέξη Τσίπρα και Κουμουνδούρου. “Θα ανέμενε κανείς από το ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας, να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής. Δε φαίνεται, όμως, να πιστεύει πως θα είναι ποτέ πρώτο κόμμα. Διότι, εάν πίστευε ότι θα είναι νικητής, ακόμα κι αν αγνοούσε τον κίνδυνο ακυβερνησίας που επιφυλάσσει ο νόμος που ψήφισε, θα είχε κάθε λόγο να δεχθεί την πρότασή μας. Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι αν ο εκλογικός νόμος δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους, όπως ορίζει το Σύνταγμα ώστε να ισχύσει άμεσα, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές”, σημειώνουν.

Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” είναι εμφανής η προσπάθεια να τεθούν εκτός πλάνου τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, όπως αυτά…αναβαθμίστηκαν με αφορμή την άμεση ψήφιση του εκλογικού νόμου. Στελέχη της κυβέρνησης υπενθυμίζουν, για παράδειγμα, ότι το νέο εκλογικό σύστημα αποτέλεσε μία από τις κεντρικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. “Η άμεση ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, όχι μόνο δεν υποκρύπτει σκοπιμότητες, αλλά είναι ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού. Δεν σχετίζεται, λοιπόν, με πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές, όπως ήδη έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Τα εθνικά στις συναντήσεις Μητσοτάκη-αρχηγών

Πέραν του εκλογικού νόμου, πάντως, τα χθεσινά ραντεβού της Βουλής ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς είχαν ως βασικό μενού συζήτησης τα εθνικά ζητήματα και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην κυβέρνηση μιλούν για “κίνηση συναίνεσης” από την πλευρά του πρωθυπουργού. “Είναι σταθερή η επιδίωξή του για συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα. Και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε από τον κ. Τσίπρα, ούτε καν την ώρα που ο ίδιος αποφάσιζε να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών”, επισημαίνουν στελέχη.

Η πρόταση, πάντως, που κόμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ ήταν το στοιχείο που έκανε πολλούς εντός του κυβερνητικού οικοσυστήματος να ασκήσουν κριτική. “Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας. Τώρα έχει φορέσει ξανά το αντιαμερικανικό κοστούμι και τη μάσκα του σκληρού διαπραγματευτή. Αλλά τα διαπραγματευτικά προσόντα του κ. Τσίπρα είναι γνωστά”, διεμήνυαν “γαλάζιοι”.

Πηγή: capital.gr