Μουσείο με τη «βούλα»

213

Αποψη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ξεχωρίζει. Το 2017 αναδείχθηκε τιμώμενο μουσείο από το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και σε λίγες ημέρες θα γίνει επισήμως και το πρώτο Αναγνωρισμένο Μουσείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τι σημαίνει όμως Αναγνωρισμένο Μουσείο; Η διάκριση ξενίζει, καθώς η πιστοποίηση στο Δημόσιο δεν είναι συνηθισμένη αφού εμπεριέχει μέσα της την αξιολόγηση. Και όμως, το ΥΠΠΟ έθεσε τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση των μουσείων που δεν ανήκουν στο Δημόσιο το μακρινό 2011. Το 2014 έγινε η σχετική δημόσια διαβούλευση και το 2016 άνοιξε η διαδικασία αναγνώρισης, που περιλαμβάνει ελέγχους και αξιολογήσεις και όπως μαθαίνουμε περισσότερα από 30 μουσεία έχουν δείξει ενδιαφέρον να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία από διάφορους τομείς, όπως λαογραφικά, ιστορικά, βιομηχανικά, ναυτικά, σιδηροδρομικά κ.ά. Σε τελικό στάδιο, εκτός από το Μουσείο των Καλαβρύτων, βρίσκεται και η Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα στη Λάρισα.

Η αναγνώριση των μουσείων δεν είναι καινούργια πρακτική, αλλά εφαρμόζεται στο εξωτερικό αρκετά χρόνια. Ο σκοπός της, όπως θα συμβεί και στην Ελλάδα, είναι η αναβάθμιση εκείνων των μουσείων που ορισμένες φορές ξεκινούν από ερασιτεχνικό επίπεδο και με το μεράκι παθιασμένων εθελοντών ή είναι προέκταση της συλλογής κάποιου προσώπου και ενώ ιδρύονται ως μουσεία ωστόσο δεν λειτουργούν όπως τα πραγματικά. Η διαδικασία της αναγνώρισης προϋποθέτει ότι το μουσείο θα έχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, φύλαξη, τους χώρους και τις μελέτες που απαιτούνται, πρέπει να προσαρμοστεί σε νόρμες και κανόνες που ισχύουν διεθνώς. Με απλά λόγια, το Αναγνωρισμένο Μουσείο αναβαθμίζεται σε ένα επαγγελματικό επίπεδο.

Αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όσα μουσεία θέλουν να αποκτήσουν αυτή την πιστοποίηση, μιας και δεν είναι υποχρεωτική. Ούτε συνοδεύεται από κάποιο πρακτικό όφελος, όπως μια γενναιόδωρη επιχορήγηση. Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι αμελητέα. Το πιστοποιημένο μουσείο αποκτά διαφορετική υπόσταση, μπορεί να κοινοποιήσει την αναγνώρισή του, να την αξιοποιήσει για τη δικτύωσή του με μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, μπορεί πιο εύκολα να συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και να βρει κονδύλια. Και φαίνεται πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία που άντεξε σε αλλαγές υπουργών και κυβερνήσεων. Για πόσες μπορούμε να το πούμε αυτό;

Πηγή: kathimerini.gr