Μάχη επιχειρημάτων συνταξιούχων και ΕΦΚΑ – Δημοσίου για τα αναδρομικά

223

Του Παναγιώτη Στάθη
 
Με την ένταση των επιχειρημάτων αντιπαρατέθηκαν επί ώρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνταξιούχοι και ΕΦΚΑ – Δημόσιο για το μείζον θέμα των αναδρομικών.

Η πιλοτική δίκη έγινε μετά από αίτημα του ΕΦΚΑ και αφορούσε το ζήτημα των περικοπών συντάξεων κ.λπ. καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές. Παράλληλα μέχρι σήμερα για το ζητημα των αναδρομικών έχουν εκδοθεί σωρεία αντικρουόμενων και αντιφατικών αποφάσεων.

Η δίκη ήταν μαραθώνια και η όποια απόφαση αναμένεται, εξαιτίας του επείγοντος χαρακτήρα της υπόθεσης, μέχρι τον Απρίλιο. Ήταν δε μεγάλη η σφοδρότητα της ανταλλαγής των νομικών επιχειρημάτων (δεκάδες οι δικηγόροι και από τις δύο πλευρές) καθώς η δίκη αφορά το θέμα τόσο των αναδρομικών όσο και των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, που έγιναν σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία. Αφορά όμως επί της ουσίας τόσο την κατάργηση από 1.1.2013 του 13ου και 14ου μισθού (δώρα-επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας).

Δημόσιο – Εφκα

Η πλευρά του ΕΦΚΑ, που είχε στο πλευρό της το Ελληνικό Δημόσιο ως προσθέτως παρεμβαίνων, υποστήριξε πως καλώς ζήτησε πρότυπη-πιλοτική δίκη αφού αφενός ήταν μονόδρομος καθώς δεν είχε άλλη δικονομική δυνατότητα να ανακόψει τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμεί ένας απίστευτος αριθμός δικών στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ υποστήριξαν ότι υπάρχει αναλογιστική μελέτη, με αναδρομική μάλιστα ισχύ και καταλαμβάνει τον χρόνο που εκδόθηκαν οι αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2019 και αφορούσαν τις περικοπές του 2016.

Ακόμη, ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο υποστήριξαν ότι και εάν ακόμη οι δικαστές του ΣτΕ δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα δεχθεί για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

– Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ,
– Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ και
– Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ.

Οι συνταξιούχοι

Η επιχειρηματολογία του ΕΦΚΑ ήρθε ως αντίκρουση στα νομικά πυρά των συνταξιούχων, οι οποίοι διά των δικηγόρων τους, υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παραβιάζεται πληθώρα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.λπ.

Μάλιστα, απέδωσαν σκοπιμότητα στο αίτημα του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία ζητεί από το ΣτΕ να κρίνει εκ νέου τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχουν ήδη εκδοθεί για τις εν λόγω περικοπές: “Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα”, είπαν.

Επί της ουσίας, όπως είπαν, καλείται το ΣτΕ με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις που έχει εκδώσει, γεγονός νομικά απαράδεκτο, συνεπώς, το δικαστήριο δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη.

Ακόμα, οι δικηγόροι αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι η επιβάρυνση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr