Οι Καναδοί θέλουν τον Πρίγκιπα Χάρι για κυβερνήτη τους

296

Την ώρα που η σύζυγός του, η Μέγκαν Μαρκλ, επέστρεψε ήδη στον Καναδά και στον γιο τους, τον Άρτσι, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Καναδοί θα επιθυμούσαν τον πρίγκιπα Χάρι για γενικό κυβερνήτη τους, δηλαδή για εκπρόσωπο της γιαγιάς του, της βασίλισσας Ελισάβετ, στην πρώην βρετανική αποικία.

Σύμφωνα με πολλά καναδικά μέσα ενημέρωσης, η δούκισσα του Σάσεξ επέστρεψε από το βράδυ της Πέμπτης στο νησί Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, όπου η οικογένεια πέρασε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το ζευγάρι ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά και να περνά ένα μέρος του χρόνου του στη Βόρεια Αμερική.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα National Post, το 61% των Καναδών δηλώνουν ότι θα ήθελαν ο Χάρι να αναλάβει γενικός κυβερνήτης όταν αποσυρθεί από τη θέση αυτή η πρώην αστροναύτισσα Τζούλι Παγιέτ.

Η Παγιέτ διορίστηκε στα τέλη του 2017 και οι γενικοί κυβερνήτες κατά παράδοση παραμένουν στο αξίωμα αυτό για μια πενταετία. Θα μπορούσε επομένως να αποχωρήσει το 2022, σύμφωνα με τον ινστιτούτο Dart & Maru/Blue Voice Canada.

Ο γενικός κυβερνήτης είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ (η οποία είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά). Από τη δεκαετία του 1950 το αξίωμα αυτό δίνεται σε Καναδούς πολίτες. Παλαιότερα όμως οι γενικοί κυβερνήτες ήταν Βρετανοί και κατά συνέπεια ο διορισμός του Χάρι είναι θεωρητικά εφικτός.

Ο γενικός κυβερνήτης διορίζεται από τη βασίλισσα κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού του Καναδά.

Ο Χάρι και η Μέγκαν δεν έχουν διευκρινίσει αν σκοπεύουν να εγκατασταθούν στον Καναδά ή στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα New York Post εικάζει ότι θα επιλέξουν τον Καναδά, όπου η πρώην ηθοποιός ήταν εγκατεστημένη για πολλά χρόνια (στο Τορόντο), όταν έπαιζε στη σειρά Suits.

Ως γενικός κυβερνήτης, ο Χάρι θα εξασφάλιζε την «οικονομική ανεξαρτησία» της οικογένειάς του, όμως λόγω της θέσης του θα ήταν υποχρεωμένος να ζήσει στην Οτάβα.

Οι αγγλόφωνες επαρχίες του Καναδά βλέπουν πιο θετικά αυτήν την προοπτική. Πάντως και στο Κεμπέκ, τη γαλλόφωνη επαρχία που διάκειται εχθρικά απέναντι στη βρετανική μοναρχία, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%) βλέπουν με καλό μάτι τον διορισμό του Χάρι στη θέση του γενικού κυβερνήτη.

Πηγή: Newsbeast