Αμεσα θα νομοθετηθεί το ασφαλιστικό των αγροτών

233

Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για τους αγρότες, νομοθεσία για τις ομάδες και τις οργανώσεις των παραγωγών και νέος αγροτικός συνδικαλιστικός νόμος, αναμόρφωση του συστήματος ασφαλίσεων της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή και ιδιωτικών εταιρειών, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να προχωρήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία βέβαια έχει άμεση σχέση με τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2021-2027. Tον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου και των παρεμβάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε, χθες, ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη Τύπου, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους κυβερνητικούς στόχους για την επόμενη χρονιά. Οσον αφορά το νέο ασφαλιστικό για τους αγρότες, ανακοίνωσε  ότι σχεδιάζεται να κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο και τόνισε ότι η εισφορά θα αποσυνδεθεί από το εισόδημα και θα συνδέεται με το ποσό της προβλεπόμενης σύνταξης, για την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν έξι κλιμάκια.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι σχεδιάζεται νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την ιχθυοκαλλιέργεια, ενώ, όπως αποκάλυψε, είναι έτοιμα ήδη δύο σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τη δημιουργία περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, τα οποία όμως πρέπει να εγκριθούν και από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις δεσμεύσεις που προεκλογικά είχε αναλάβει η Ν.Δ. και οι οποίες ήδη έχουν υλοποιηθεί, όπως η μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα και ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση.

«Διαμορφώσαμε το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων», τόνισε ο κ. Βορίδης, εκφράζοντας την ευχή να βρεθεί λύση για τη δημιουργία μιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας «με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα». Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη Δευτέρα έχει συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να βρουν τρόπο να συνεννοηθούν μεταξύ τους. «Η δική μας ευθύνη ήταν να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις και αυτό κάναμε», διευκρίνισε. 

Πηγή: kathimerini.gr