Στην τελική ευθεία τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης

248

Ενα παιδί μεταφέρει νερό στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, όπου διαμένουν πάνω από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 40.000 είναι οι αιτούντες άσυλο στα νησιά.

Με ενημέρωση και ανακοινώσεις όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τις δράσεις που σχεδιάζονται, ξεκίνησε η καινούργια χρονιά για την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Ευρεία σύσκεψη, η οποία συνεκλήθη από το γραφείο του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε χθες προκειμένου οι βουλευτές της πλειοψηφίας να ενημερωθούν για τον κυβερνητικό σχεδιασμό όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και τα νέα κέντρα φιλοξενίας, που αναμένεται να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα. Σήμερα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί  η δεύτερη φάση συντονισμού – ενημέρωσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Περιφερειάρχες και δήμαρχοι των νησιών όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ), αλλά και των περιοχών στην ενδοχώρα όπου έχουν δημιουργηθεί δομές φιλοξενίας, θα συναντηθούν με τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στο ζήτημα, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος, καθώς και οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς που έχουν αρμοδιότητες για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, για περισσότερο από τέσσερις ώρες έδωσαν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη συγκέντρωση περισσότερων των 40.000 αιτούντων άσυλο στα νησιά και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα. είτε με την επέκταση των υφιστάμενων κέντρων είτε με τη δημιουργία νέων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα ΚΥΤ. 

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, η κοινοβουλευτική ομάδα ενημερώθηκε «για το πώς θα γίνουν τα νέα κέντρα και οι άλλες ενέργειες που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει προκύψει και όχι για το αν θα γίνουν όσα έχουν σχεδιαστεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία περίπου δέκα νέων «ελεγχόμενων κέντρων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο» χωρητικότητας 500 – 2.000 θέσεων. Στις όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις διατυπώθηκαν από τους βουλευτές, από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν σε εθνικό επίπεδο, σε σχέση μάλιστα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, έγινε σαφές στους βουλευτές ότι τα νέα κέντρα θα λειτουργήσουν υπό αυστηρό έλεγχο, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή όχληση για τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε διεξοδική ενημέρωση για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο από την αρχή του χρόνου, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών. 

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλ. Στεφανής. 

Πηγή: kathimerini.gr