Στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα οι θεσμοί – σήμερα το crash test στο EWG

188

Της Δήμητρας Καδδά

Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών προγραμματίζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα από τις 14 Ιανουαρίου, αφού πρώτα πάρουν τις τελευταίες οδηγίες σε πολιτικό επίπεδο. Και τούτο θα γίνει μετά και τις επαφές που θα γίνουν σήμερα στο περιθώριο του Euroworking Group.

Οι επικεφαλής αναμένονται αμέσως μετά το Eurogroup της 20ης Ιανουαρίου. Έχει προγραμματιστεί η παραμονή τους στην Αθήνα μεταξύ 21-24 Ιανουαρίου και το επίσημο αντικείμενο είναι η έκθεση για την πέμπτη αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί (μαζί με το υπόλοιπο πακέτο εκθέσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Η έλευση των θεσμών έχει ειδική σημασία διότι λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τους “ανασχηματισμούς” που πραγματοποιήθηκαν εντός των μεγάλων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Αναμένεται να φανεί εάν θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση της στάσης μετά την τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, αλλά κυρίως ποια θα είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πώς θα τοποθετηθεί ο ESM.

Οι τελικοί πολιτικοί στόχοι της παρούσας διαπραγμάτευσης είναι η – άμεση ή έμμεση – μείωση των πλεονασμάτων, δηλαδή η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (η οποία προς το παρόν χρονικά τοποθετείται από τους θεσμούς για το καλοκαίρι, αλλά από ελληνικής πλευράς επιχειρείται να έρθει πιο κοντά, τον Μάρτιο) και το μεγάλο αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων (το οποίο σχεδιάζεται από ελληνικής πλευράς να υποβληθεί τον Απρίλιο μέσα από τη σύνταξη του νέου μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού. 

Προς το παρόν φανερώνονται αρκετές ενστάσεις τόσο από τον ESM όσο και από κράτη-μέλη όπως η Γερμανία. H κυβέρνηση ζήτησε και τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μετέχει στην αποστολή των Θεσμών που ξεκινά την άλλη εβδομάδα, όπως και στην επόμενη που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Επίσης θα διεξάγει τη δική του αποστολή με τη συνδρομή των Θεσμών της Ε.Ε. τον Μάιο. 

Τα μέτωπα

Για να είναι εφικτή όμως η διαπραγμάτευση περί πλεονασμάτων πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Και αυτές περνάνε όχι μόνο μέσα από την καλή πορεία των δημοσιονομικών, αλλά και από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 5ης αυτής αξιολόγησης.

Στο τελευταίο Eurogroup οι θεσμοί έκαναν πολύ φανερή την έμφαση την οποία θα δώσουν στο νέο πτωχευτικό δίκαιο. Επισήμως η κυβέρνηση έχει πάρει παράταση για το τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, πέρα από τον χρονικό ορίζοντα της παρούσας αξιολόγησης (σ.σ. επιχειρείται η πολιτική επικύρωσή της μέσα στον Μάρτιο). 
 
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα αντικαταστήσει την προστασία πρώτης κατοικίας,. Όπως και το υπόλοιπο πακέτο θεμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
Ειδική σημασία έχει ήδη προαναγγελθεί επίσης ότι δίδεται στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για το πεδίο του δημοσίου και της απομείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Πηγή: capital.gr