Γρίπη 2020: Πότε περιμένουμε το “κύμα”γρίπης

222

Τι γνωρίζουμε για τη γρίπη 2020; Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών και πότε αναμένεται να ξεκινήσει πιο έντονα η δραστηριότητά της;

Γρίπη 2020: Τα βασικά δεδομένα

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Γρίπη τώρα: Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η δραστηριότητά της

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)  η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αρχίζει ουσιαστικά τον Ιανουάριο. Κορυφώνεται, δε, κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Γρίπη Η1Ν1 – Ποιο στέλεχος γρίπης θα επικρατήσει το 2020

Το στέλεχος της γρίπης που επικράτησε στη χώρα μας κατά την περίοδο 2018-2019 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α σε ποσοστό 98,7%. Όσον αφορά στους υπότυπους του ιού γρίπης 2 τύπου Α, κυκλοφόρησε κυρίως ο υπότυπος Α (H1N1) (73,5%), επικρατώντας έναντι του Α (H3N2) (26,5%).

Μέρος της επιστημονικής κοινότητας προβλέπει με βάση τα στοιχεία του νοτίου ημισφαιρίου πιθανή στελέχους της γρίπης τύπου Α Η3Ν2. Το στέλεχος αυτό συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης, π.χ. από το στέλεχος Η1Ν1 και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, ακόμη δεν γνωρίζει κανείς να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι τελικά το στέλεχος της γρίπης 2020.

Πώς δεν θα κολλήσω γρίπη;

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών). Επίσης, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν.

Πηγή: shape.gr