ESM: Μηδενίστηκε το step-up margin

236

Νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δρομολογεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM) στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο ESM γνωστοποίησε σήμερα την κατάργηση ουσιαστικά της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) σε παλαιότερα δάνεια προς την Ελλάδα, μειώνοντας την στο μηδέν για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2019 και 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η απόφαση για τη μείωση υιοθετήθηκε από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility – EFSF) στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους που έχουν ήδη εγκριθεί. 

Η αξία της μείωσης ανέρχεται σε 122,15 εκατ. ευρώ, σημειώνει ο  ESM σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ESM υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους,  μεταβίβασε στην Ελλάδα 644,42 εκατ. ευρώ, ήτοι το ισοδύναμο των εσόδων που προήλθαν από τις αγορές ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA).

Regling: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της

“Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling. “Η μείωση του περιθωρίου, καθώς και η αποδέσμευση των κερδών SMP/ANFA δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις.

Αναφέρει παράλληλα ότι “η συνεχιζόμενη πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Με πάνω από €190 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα, το EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι δανειστές της χώρας και είναι προς το κοινό μας συμφέρον η Ελλάδα να έχει μια πετυχημένη και ακμάζουσα οικονομία”.

Απόφαση κάθε εξάμηνο

Το επιτοκιακό περιθώριο του 2% συνδέεται με τη δόση των 11,3 δισ. ευρώ του δανείου οικονομικής βοήθειας του EFSF για την Ελλάδα (στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα), η οποία χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει την επαναγορά χρέους το 2012.

Το περιθώριο αρχικά προβλεπόταν να ισχύσει για αυτή τη δόση από το 2017 και μετά. Με βάση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε στο μηδέν για το 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Δ.Σ. του EFSF συμφώνησε σε έναν μηχανισμό υπό όρους για τη μείωση στο μηδέν του επιτοκιακού περιθωρίου, από το 2018.

Για την περίοδο μέχρι το 2022, το περιθώριο μπορεί να μειωθεί στο μηδέν με απόφαση του Δ.Σ. κάθε εξάμηνο, για την επόμενη εξαμηνιαία περίοδο. Κάθε απόφαση εξαμήνου για τη μείωση του περιθωρίου στο μηδέν, βασίζεται στην θετική αξιολόγηση της συνεχιζόμενης εφαρμογής από την Ελλάδα των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και σε συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις της χώρας για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η μεταβίβαση των εσόδων από τα SMP/ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση μέχρι τον Ιούνιο του 2022, που υπόκειται στην τήρηση των δεσμεύσεων πολιτικής, ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, όπως καταγράφηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018.

Η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου και η μεταβίβαση των εσόδων από τις SMP/ANFA αντιστοιχεί στην δεύτερη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Η πρώτη δόση, με την ελάφρυνση του χρέους να ανέρχεται σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε και δόθηκε τον Μάιο του 2019.

Πηγή: capital.gr