Αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε εθνικές και επαρχιακές οδούς με φωτιστικά LED

405

Σημαντικά οφέλη θα έχει η αντικατάσταση 15.000 φωτιστικών σωμάτων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κεντρικής Μακεδονίας, που προωθεί η Περιφέρεια για το 2020.

Πριν προχωρήσει η Περιφέρεια στο σχεδιασμό της για τα σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση.

Το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας έχει στο σύνολο περίπου 18.000 φωτιστικά σώματα. Το τμήμα του οδικού δικτύου που αφορά το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού της παρούσας έχει μήκος 1.079 χλμ. και υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 15.000 φωτιστικά σώματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Με βάση την καταγραφή της Περιφέρειας, τα φωτιστικά που θα αντικατασταθούν στην Πιερία είναι:

Αλεξάνδρεια – Κατερίνη (κόμβος Αλεξάνδρειας – Αιγίνιο – Κίτρος – Κατερίνη): 86 χλμ., 566 φωτιστικά.

Εκτός από την ποιοτική αναβάθμιση του οδοφωτισμού των βασικών οδικών αξόνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι λαμπτήρες LED, που θα αντικαταστήσουν τα κλασικά σημερινά φωτιστικά αναμένεται να επιφέρουν σημαντικότατη ενεργειακή αναβάθμιση, περιορισμό των βλαβών, σημαντική βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και εξαιρετικά σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας. Μεγάλη είναι και η αναμενόμενη μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο έλεγχος που θα μπορεί να γίνεται με το νέο σύστημα των φωτιστικών τεχνολογίας LED.