Β. Ιρλανδία: Συνάντηση Λονδίνου με ενωτικούς παραστρατιωτικούς με φόντο τους φόβους που εγείρει το Brexit

250

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία συνάντησε μέλη βορειοιρλανδικών ενωτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, με φόντο τις ανησυχίες που εγείρει τη συμφωνία του Brexit που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μετέδωσαν σήμερα βορειοϊρλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Irish news, ο Τζούλιαν Σμιθ δέχτηκε πριν από τα Χριστούγεννα περίπου δώδεκα μέλη τριών παραστρατιωτικών δυνάμεων των ενωτικών στην επίσημη κατοικία του, στον πύργο του Χίλσμπορο, κοντά στο Μπέλφαστ.

Μια πληροφορία που το αρμόδιο υπουργείο για τη Βόρεια Ιρλανδία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιές οργανώσεις μετείχαν στη συνάντηση. «Ο υπουργός συνεχίζει να συνομιλεί με τις διάφορες ομάδες που συνθέτουν την (βορειοϊρλανδική) κοινότητα σε σχέση με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Brexit αναζωπύρωσε τους φόβους στη βρετανική επαρχία που σφράγισαν τρεις δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων, στις οποίες έδωσε τέλος η ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τη δεκαετία του ’90, οι «Ταραχές» έφεραν αντιμέτωπες ένοπλες ομάδες των Ενωτικών, προτεσταντών στην πλειονότητά τους, και των κυρίως καθολικών Ρεπουμπλικανών, αφήνοντας πίσω τους 3.500 νεκρούς.

Η συμφωνία του Brexit εγείρει φόβους, κυρίως για τον κίνδυνο της επαναφοράς ενός φυσικού συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η οποία είναι μέλος της ΕΕ. Ένα αόρατο σύνορο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ειρηνευτικής συμφωνίας και οι οργανώσεις των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να επιτεθούν σε ενδεχόμενες υποδομές στο σύνορο.

Η νέα συμφωνία τρομάζει και τους Ενωτικούς και τους πιο αδιάλλακτους νομιμόφρονες, οι οποίοι φοβούνται μήπως το Brexit δημιουργήσει νομικές, τελωνειακές και εμπορικές διαφορές μεταξύ της επαρχίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, προσεγγίζοντας την προοπτική μιας ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ένα «πολύ επικίνδυνο έδαφος», σύμφωνα με ορισμένους αδιάλλακτους Ενωτικούς, που δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ο Τζόνσον «προδοτικό νόμο» και υποσχέθηκαν να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε «ενωμένη οικονομικά Ιρλανδία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr