Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας: Το τζάκι είναι επικίνδυνο για την υγεία μας

249

Μετά την προειδοποίηση Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ότι «το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία», ο πρόεδρός της προχώρησε σε τηλεοπτική παρέμβαση, μέσω της οποίας αναφέρθηκε στους κινδύνους που δημιουργεί η χρήση του. Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και στάθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις που δημιουργεί η καύση ξύλων και άλλων υλικών στον αστικό ιστό.

Σε ερώτηση για το εάν είναι τόσο επικίνδυνη η χρήση του τζακιού, απάντησε: «Δυστυχώς είναι. Και θα ήταν μεγάλη αμέλεια ή κακή υπεράσπιση των συμφερόντων των συμπολιτών μας, εάν δεν λέγαμε ότι η καύση του ξύλου είναι ανθυγιεινή. Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι μόνο εμείς, αλλά όλος ο κόσμος. Σε όλο τον κόσμο 7 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην καύση ξύλων, είτε για θέρμανση, είτε για άλλες δραστηριότητες».

Για το εάν γενικά η καύση του ξύλου είναι επικίνδυνη, σημείωσε την «υπερβολική συγκέντρωση μικροσωματιδίων στον αέρα του σπιτιού και άλλων τοξικών ουσιών που εκπέμπει η καύση του ξύλου. Αυτό το βλέπουμε πολύ συχνά στην Αθήνα, η οποία δεν έχει καθόλου καλό εξαερισμό και στο σημείο που βρίσκεται και στον τρόπο που έχει δομηθεί. Τον χειμώνα παρουσιάζει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που είναι πολύ επικίνδυνο. Και δεν κινδυνεύει μόνο αυτός που το καίει, αλλά και ο διπλανός του και ο παραδιπλανός του».

Αναφορικά με το εάν ισχύει το ίδιο και για τις σόμπες με πέλετ, τόνισε: «Το ίδιο». Και έφερε ως παράδειγμα τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, που «καθόρισαν αυστηρότατες προδιαγραφές για το πώς θα είναι κατασκευασμένες οι ξυλόσομπες».

Πηγή: Newsbeast