Πού κρύβονται τα μυστικά των παλαιών Αθηναίων;

191

Πού δούλευε, σε ποια μαγαζιά ψώνιζε, σε ποια μέρη διασκέδαζε και κυρίως, πού έκρυβε κάποια από τα πολλά μυστικά του ο «καλός κόσμος της Αθήνας» την τελευταία δεκαετία πριν από τον Πόλεμο; Ο συγγραφέας Γιώργος Κυριακόπουλος, αυτό το Σάββατο, θα πάει βόλτα μαζί με ομάδα πολιτών στην «Πόλη πίσω από την πόλη», επιχειρώντας μια αναδρομή στην αστική Αθήνα της περιόδου 1930 – 1970, από τα Χαυτεία μέχρι τον Ευαγγελισμό. Οχημα, οι πληροφορίες που θα δώσει ο ίδιος ο συγγραφέας με αφορμή τις αναφορές για την αστική Αθήνα, στο βιβλίο διηγημάτων «Η τρισέγγονη της αραπίνας» (εκδόσεις Εστία, 2017), αλλά και η φαντασία των περιπατητών, αφού τα πιο πολλά από τα κτίρια όπου συνέβαιναν όλα αυτά δεν υπάρχουν πλέον ή έχουν αλλάξει δραματικά οι χρήσεις και οι προσόψεις τους. Ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη στοά της Δραγατσανίου 6. Η βόλτα θα διαρκέσει 2,5 ώρες. Απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο λινκ: https://bit.ly/37uDMxc. 

Πρόκειται για τη συνέχιση της δράσης «Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου», που διοργανώνουν από το 2018 ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας. Τη συνέχιση των Αθηναϊκών Διαδρομών επέβαλε η επιτυχία τους. «Είναι μια δράση που έχει πάει πολύ καλά. Οι πολίτες αγαπούν πολύ ό,τι έχει να κάνει με περιήγηση στην πόλη, που είναι ένας άλλος τρόπος να μαθαίνεις την ιστορία της», λέει στην «Κ» η κ. Εριφύλη Μαρωνίτη, συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές του Δήμου Αθηναίων έχουν προγραμματιστεί έως και το τέλος Ιουνίου και προβλέπονται περίπου δύο εκδηλώσεις ανά μήνα. Ωστόσο, καθώς ο καιρός θα βελτιώνεται, ενδέχεται να πυκνώσουν οι «διαδρομές» και να επαναληφθούν όσες έχουν μεγάλη ζήτηση. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος –έως 40–, οπότε οι θέσεις συχνά κλείνονται πολύ γρήγορα. Τα βιβλία – πυξίδες που επιλέγονται δεν είναι μόνο μυθιστορήματα, αλλά και συγγράμματα Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας, Γεωγραφίας κ.ά.

«Εχει σημασία να πηγαίνουμε και σε άλλες περιοχές της πόλης, που για πολλούς από εμάς είναι ανεξερεύνητες. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό, ένας κάτοικος του Παγκρατίου να μην έχει πάει ποτέ στον Κολωνό», σημειώνει η κ. Μαρωνίτη. Το επόμενο Σάββατο 18 Ιανουαρίου, ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος θα οδηγήσει όσους συμμετέχουν, σε μια διαδρομή που ανακαλεί τα κομβικά σημεία του τελευταίου μυθιστορήματός του «Αλμα» (εκδόσεις Νεφέλη, 2019) που είναι η ιστορία της γέννησης ενός κοριτσιού. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο λινκ: https://bit.ly/2rTKAoZ.

Χορηγός της δράσης  είναι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ενώ πληροφορίες για το πρόγραμμα ανακοινώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα του δήμου.

Πηγή: kathimerini.gr