Μητσοτάκης σε Τραμπ: Καμία ανοχή σε παραβιάσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

312

«Πολύ ικανοποιημένος» από τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μετά το τέλος της, σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε:

«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας.

Οπως είπε, στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

«Προσβλέπουμε στην υποστήριξη των ΗΠΑ κατά της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης»

Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις οι οποίες, όπως σημείωσε, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους, αλλά και στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εστίασε ο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στις κάμερες στον Λευκό Οίκο, πριν τη διμερή μεταξύ τους συνάντηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε μία πολύ σημαντική  χρονική περίοδο. Έχετε δίκιο όταν αναφέρετε πως αυτή η σχέση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της. Μπορεί όμως να βελτιωθεί», για να προσθέσει:

«Στο γεωπολιτικό σκέλος, ζητάμε την σταθερή υποστήριξή σας, την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης. Στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της Τουρκίας, τονίζοντας, πως η συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», συμπληρώνοντας:

«Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική. Εμείς, λοιπόν, προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ. Και γενικότερα νομίζω πως στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Προσδοκούμε στη δική σας υποστήριξη επί του ζητήματος διότι είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μου».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. «Οπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε αναφορά του στο πεδίο της οικονομίας, επισήμανε πως η Αθήνα προσβλέπει στις αμερικανικές επενδύσεις.

«Θέλω να επισημάνω επίσης την οικονομική πτυχή της σχέσης μας. Η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετική επίδοση τους τελευταίους μήνες. Έχουμε μειώσει τους φόρους, απλοποιούμε το πλαίσιο, ακολουθούμε μία συνταγή που έχει λειτουργήσει και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη δική σας υποστήριξη για να πείσουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να μας βοηθήσουν ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό που οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά. Είναι μεγάλο προνόμιο να βρίσκομαι εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας».

Πηγή: kathimerini.gr