Ένας σημαντικός σύμμαχος στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

277

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους συχνότερους γυναικείους καρκίνους, καθώς 1 στις 8 γυναίκες αναμένεται να τον εμφανίσει σε κάποιο στάδιο της ζωής της.

Και τώρα έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη να αποδεικνύεται όχι απλώς επαρκής στην πρόωρη διάγνωσή του, αλλά και πολύ καλύτερη ακόμα και από πεπειραμένους γιατρούς!

Οι ερευνητές του Google Health εκπαίδευσαν λοιπόν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει καρκινικούς όγκους στους μαστούς, δείχνοντάς του μαστογραφίες γυναικών από τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ούτε ιστορικό του ασθενούς είχε ούτε πρόσβαση σε άλλες πληροφορίες, αποδείχτηκε εξίσου ικανό στον εντοπισμό των όγκων όπως και οι γιατροί. Και σίγουρα καλύτερο στην αποτροπή των λάθος διαγνώσεων.

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης μείωσε τις λάθος διαγνώσεις καρκίνου στο 5,7% για τις Αμερικανές και στο 1,2% για τις Βρετανίδες, την ίδια ώρα που εντόπισε καρκίνους που πέρασαν απαρατήρητοι από τους γιατρούς στο 9,4% και 2,7%, αντιστοίχως, για τις δύο γυναικείες ομάδες.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature», καταλήγουν πως το νέο σύστημα θα μπορούσε να επιστρατευτεί άμεσα για να μειωθεί ο φόρτος εργασίας στα νοσοκομεία. Και το περιθώριο ανθρώπινου λάθους…

Πηγή: newsbeast.gr