Δήμοι σε έκτακτη ανάγκη λόγω κακοκαιρίας

166

Οι χιονοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερών έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων.

Στις ανατολικές και νότιες περιοχές της νησιωτικής χώρας μετατοπίστηκαν, χθες, τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου κύματος κακοκαιρίας. Ως αποτέλεσμα, αίτημα να κηρυχθούν δύο δημοτικές ενότητες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε εσπευσμένα χθες, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι χιονοπτώσεις των τελευταίων δύο ημερών έχουν προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στην περιοχή, με τα σημαντικότερα να παρατηρούνται στη δημοτική ενότητα Πολιχνίτου. Τεράστιες είναι οι καταστροφές του οδοστρώματος στον παραλιακό δρόμο της Νυφίδας, ο οποίος υποχώρησε και είναι απροσπέλαστος. Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στη δημοτική ενότητα Ερεσού – Αντίσσης, από καταπτώσεις δένδρων εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Από το βράδυ της Δευτέρας, προβλήματα παρατηρούνται και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής, με σπίτια, σύμφωνα με τοπικά μέσα, να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες. Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία των χωριών στον Ολυμπο της Λέσβου. Κλειστά θα είναι τα σχολεία σήμερα και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας (Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, Δήμος Μυλοποτάμου, κάποιες περιοχές στη Θήβα, Σκύρος, κ.α.).

Την ίδια ώρα, προβλήματα παρατηρήθηκαν και στη βόρεια Χίο από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει κληθεί σε δεκάδες συμβάντα μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Σε μια περίπτωση, στην περιοχή Ροδώνα της Βολισσού, οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν τρία άτομα από τα σπίτια τους λόγω των κινδύνων που εγκυμονούσε η υπερχείλιση του χειμάρρου Μαλαγκιώτη.

Ο «Ηφαιστίωνας» χτύπησε, όμως, και την Ανδρο, με τον προβλήτα του Ναυτικού Ομίλου Ανδρου στο Νειμποριό να κόβεται στα δύο από τον σφοδρό κυματισμό! Το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ που συνδέεται με το Αλιβέρι. Διακοπή ρεύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, έχει σημειωθεί και στην Τήνο.

Μιλώντας, χθες, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά 90,1 και ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης απέδωσε τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που καταγράφονται σε περιοχές της χώρας στην κακοκαιρία, στο πεπαλαιωμένο δίκτυο και στην έλλειψη επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια. «Οταν έχουμε κακοκαιρία, προφανώς παντού, σε όλον τον κόσμο, έχουμε προβλήματα. Στην Ελλάδα, επίσης, το 90% του δικτύου είναι εναέριο και ως εκ τούτου αυτός είναι ένας παράγοντας επιβάρυνσης. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια μέσα σε αντίξοες συνθήκες και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Είναι προφανές ότι όταν δεν επενδύεις επί χρόνια και αφήνεις μια επιχείρηση να απαξιώνεται, τελικά έχεις και τέτοιου είδους προβλήματα», τόνισε ο υπουργός. Οπως ανέφερε, στη χαμηλή τάση σημειώθηκαν περί τις 3.000 βλάβες, με τον ΔΕΔΔΗΕ να έχει κινητοποιήσει 230 συνεργεία και 30 συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες, με τον συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού να φθάνει τα 1.000 άτομα. 

Πηγή: kathimerini.gr