Στόχος η ενημέρωση

226

Στα δάση οι ετήσιες απώλειες φτάνουν τα 13 εκατομμύρια εκτάρια.

Να ξεκινάω τη μέρα μου με ένα καλό πρωινό και όχι με σκέτο καφέ. Να κόψω το fast food. Nα τρώω λιγότερο έξω και περισσότερο… μέσα. Να καταναλώνω περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Να μειώσω τα «λευκά»: αλεύρι και ζάχαρη. Nα παίρνω υγιεινά σνακ στην εργασία μου. Να πίνω πολύ νερό. Και πολλά άλλα. Μια από τις λίστες του νέου χρόνου είναι και οι διατροφικοί στόχοι. Ως συνήθως ξεκινάμε βάζοντας τον πήχυ ψηλά και μετά αρχίζουμε και τον κατεβάζουμε μέχρι να συναντηθούμε με τον ρεαλισμό.

Είναι χρήσιμο να επανεξετάζουμε τον τρόπο ζωής μας, πλέον όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για διατροφή χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη γενική εικόνα. Το τι επιλέγουμε να τρώμε, δεν αποτελεί πια αυστηρά προσωπική υπόθεση και δεν γίνεται να αποσυνδεθεί από την κλιματική αλλαγή, τον στόχο για τερματισμό της πείνας, την προσπάθεια για επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας, την προώθηση της αειφόρου γεωργίας.

Είναι σχεδόν επιτακτική ανάγκη να αναστοχαστούμε για το πώς μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας όταν αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν 795 εκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι, αριθμός που σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια το 2050. Χρειάζονται δραστικές αλλαγές στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας αν θέλουμε να σταματήσουν να υποβαθμίζονται τα εδάφη και οι ωκεανοί, και αν μας ενδιαφέρει να βρούμε απαντήσεις στην απειλή της κλιματικής αλλαγής. Ειδικά όσον αφορά τους θαλάσσιους πόρους, η προσεκτική διαχείριση και προστασία τους είναι πυλώνας ενός βιώσιμου μέλλοντος. Και στα δάση όμως οι ετήσιες απώλειες φτάνουν τα 13 εκατομμύρια εκτάρια, ενώ η διαρκής υποβάθμιση των άνυδρων περιοχών έχει ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση 3,6 δισεκατομμυρίων εκταρίων.

Είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς πόσο ατομική υπόθεση και ευθύνη είναι όλα αυτά. Προφανώς πρέπει να στεκόμαστε με ταπεινότητα απέναντι στα μείζονα προβλήματα, αλλά να μην κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι είμαστε αδύναμοι ή ανίσχυροι να δράσουμε. Ολοι μοιραζόμαστε την ευθύνη όσο κι αν τη φοβόμαστε. Και ένας από τους βασικούς στόχους στη διατροφική λίστα του 2020 θα έπρεπε να είναι η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωσή μας. Αυτή θα μας οδηγήσει σε πολύ πιο σωστές επιλογές.

Πηγή: kathimerini.gr