Ο «Ηφαιστίων» σάρωσε την Κρήτη: Πλημμύρισε το Οροπέδιο Λασιθίου – Ζημιές σε παραλιακά καταστήματα

245

Έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους έφερε μαζί του ο «Ηφαιστίων», προκαλώντας σε πολλές περιοχές σοβαρά προβλήματα.

Τα εντονότερα προβλήματα φαίνεται να εντοπίζονται στην Κρήτη, όπου αναμένεται ότι θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου είναι πλημμυρισμένο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή.

«Εξαιρετικά επικίνδυνο»

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, η ποσότητα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι και επιβάλλεται η αποφυγή οποιασδήποτε μετακίνησης στα πλημμυρισμένα τμήματά του.

«Είναι ασύλληπτες οι ποσότητες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φτάσει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα και γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις καλλιέργειές του», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Αναζητούν τρόπους επίλυσης

Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αυξήσει την ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και στον περιφερειακό δρόμο. «Ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντομα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια- αντιλαμβάνεται κάποιος για τι όγκους νερού, μιλάμε» σημείωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Στις 4:10 τα ξημερώματα προσωπικό του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθέτησαν ειδική σήμανση για την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου στον κάμπο με ισχύ για όλη την ημέρα.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα καταγράφονται και στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Σύμφωνα με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι ισχυροί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς καταγράφονται πτώσεις δέντρων και αποκολλήσεις βράχων, ως αποτέλεσμα και του μεγάλου όγκου νερού που δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει το έδαφος.

Ο κ. Λαγουδάκης απηύθυνε κάλεσμα, μάλιστα, προς τους πολίτες, ως την Πέμπτη να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από δέντρα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν να υποστούν φθορές τα οχήματα από ενδεχόμενη πτώση δέντρου.

Κατολισθήσεις

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» προκάλεσε κατολισθήσεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Κομμάτια βράχων έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στη μέση της Εθνικής οδού.

Μάλιστα στην περιοχή του Ρεθύμνου όπου η Εθνική οδός είναι κοντά στη θάλασσα τα κύματα έχουν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Στον Δήμο Κισσάμου κλειστός παραμένει ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου.

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο.

Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα, για λόγους ασφαλείας, το κολυμβητήριο Χανίων.

Κλειστά σχολεία και μετάθεση εξεταστικής

Μπορεί αύριο, Τετάρτη, τα σχολεία της χώρας να ανοίγουν μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές των μαθητών, ωστόσο, υπάρχουν Δήμοι της Κρήτης, όπου τα σχολεία αύριο θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα neakriti.gr.

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», η οποία έχει επηρεάσει και την Κρήτη, τα τελευταία 24ωρα, προκάλεσε την αναβολή του ανοίγματος όλων των σχολείων στο Δήμο Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Οροπεδίου Λασιθίου και του παιδικού σταθμού στο Δήμο Ανωγείων.

Την ίδια στιγμή, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε τη μετάθεση της εξεταστικής των μαθημάτων που επρόκειτο να εξεταστούν σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη.

Ζημιές σε καταστήματα

Στο έλεος των θυελλωδών ανέμων και του υψηλού κυματισμού βρέθηκε για δεύτερο εικοσιτετράωρο σήμερα το Ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Η θάλασσα πέρασε την Πλατεία Συντριβανίου κι έφτασε μέχρι τις Αλυσίδες ξεβράζοντας από φερτά υλικά μέχρι και ψάρια!

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τα κύματα κατέστρεψαν υποδομές καταστημάτων επί του Ενετικού Λιμανιού.

Οι καταστηματάρχες βρέθηκαν θεατές στο ίδιο έργο. Κάποιοι προστάτευσαν με αυτοσχέδιες κατασκευές τις επιχειρήσεις τους. Άλλοι δε μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την ένταση των φαινομένων.

Μάλιστα, όπως είπαν οι ίδιοι στην ΚΡΗΤΗ TV: «Μέσα μπαίνει (σσ. το νερό), από την πίσω μεριά βγαίνει. Αυτά γίνονται κάθε χρονιά!».


«Σκεπάστηκε» από τα κύματα το λιμάνι στα Χανιά

Οι ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα στον νομό Χανίων που βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας από χθες με αποκορύφωμα τη σημερινή μέρα.

Η φουρτουνιασμένη θάλασσα και ο υψηλός κυματισμός από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν σταματούν ούτε στους κυματοθραύστες, αλλά τους υπερκαλύπτουν.

Η δύναμη των κυμάτων φαίνεται ότι προκάλεσε την πτώση μικρού μέρους του τοιχίου του μνημείου.

Σε βίντεο που ανέβασε χρήστης στο Facebook φαίνονται τα κύματα να σαρώνουν την παλιά πόλη των Χανίων.

Τα κύματα φαίνεται να «σκεπάζουν» το λιμάνι και τα καταστήματα που βρίσκονται σε αυτό.

Τα μαγαζιά που βρίσκονται περιμετρικά στο λιμάνι για δευτερόλεπτα φαίνονται σαν να είναι κάτω από το νερό.

Πηγή: tanea.gr