Μητσοτάκης: Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

255

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:05

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ουάσινγκτον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, σε συνέχεια της κοινής απόφασης του πρωθυπουργού και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το Ταμείο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του Γραφείου στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την αποπληρωμή, εντός του 2020, ενός ακόμη τμήματος του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ.

Σήμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Μετά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσω της δήλωσής του.

“Τους τελευταίους έξι μήνες, έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα”, τόνισε.

“Προσβλέπουμε σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

“Προσδοκώ σε περισσότερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ”

Μιλώντας νωρίτερα στην εκδήλωση στη δεξαμενή σκέψης “Atlantic Council”, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε καθαρά προς την οδό της προσέλκυσης περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα.

“Οι πολίτες, με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου,  μας έδωσαν εντολή να αλλάξουμε τη χώρα, να αφήσουμε πίσω την κρίση και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Έχουμε ισχυρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Είναι μεγάλο αβαντάζ για εμάς να λαμβάνουμε γρήγορα αποφάσεις. Ψηφίσαμε πολλά νομοσχέδια. Αποπληρώσαμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Χαμηλώνουμε τους φόρους. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για νέες δουλειές. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ξεκάθαρες ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας. Αποτυπώνοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας (όπως, για παράδειγμα, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό) ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος είναι περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να πειστούν, προκειμένου να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας.

“Προσδοκώ σε περισσότερες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει σύντομα”, ανέφερε.

Πηγή: capital.gr