Ιράν: Τουλάχιστον 35 νεκροί στη γενέτειρα του Σουλεϊμανί – Ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας

246

Για τουλάχιστον 35 νεκρούς και 48 τραυματίες στην πόλη Κερμάν, γενέτειρα του πρόσφατα εκτελεσθέντος από τους Αμερικανούς Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, κάνει λόγο η ιρανική κρατική τηλεόραση, καθώς άνθρωποι που τον συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία ποδοπατήθηκαν λόγω της μαζικής προσέλευσης και της προσπάθειας να βρεθούν κοντά στο φέρετρο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη για να συνοδεύσουν τον επικεφαλής της Δύναμης Κουντς (Ιερουσαλήμ) του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στην τελευταία του κατοικία, μετά το πλήγμα των αμερικανικών δυνάμεων που του κόστισε τη ζωή, στη Βαγδάτη, προ ημερών.

Η σορός του υποστράτηγου Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή, μεταφέρθηκε οδικώς νωρίτερα στην Κερμάν, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν, όπου θα ταφεί.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση πλάνα που εικονίζουν χιλιάδες ανθρώπους, πολλούς στα μαύρα, που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Κερμάν για να θρηνήσουν τον ανώτατο αξιωματικό, ο οποίος για ορισμένους αναλυτές ήταν ατύπως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη χώρα.

Το τρέχον εικοσιτετράωρο έχει κηρυχθεί αργία στην Κερμάν, προκειμένου όσο περισσότεροι πολίτες της μπορούν να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στον υποστράτηγο, αξιωματικό εξαιρετικά δημοφιλή στο Ιράν, τον οποίο οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν “μάρτυρα”.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για να τιμήσουν τον αξιωματικό, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο.

Μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο υποστράτηγος – που ήταν βετεράνος του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988), θεωρείτο πως συγκαταλεγόταν στα πιο λαμπρά στρατιωτικά μυαλά της γενιάς του και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο και αλλού στη Μέση Ανατολή – η Τεχεράνη ορκίστηκε να πάρει “εκδίκηση”.

Πηγή: capital.gr