Τι θα κριθεί στο ραντεβού Μητσοτάκη στο ΔΝΤ για πλεονάσματα – δάνειο

174

Της Δήμητρας Καδδά

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, προφανώς δεν έχει στο επίκεντρο την οικονομία, αλλά τα μεγάλα μέτωπα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, με την ανάδειξη της Ελλάδας, ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ωστόσο οικονομική ατζέντα υπάρχει. Περιλαμβάνει συναντήσεις με επενδυτές, αλλά και με την νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  Η συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, αποτελεί μία ευκαιρία να αναδειχθούν σε κορυφαίο επίπεδο τα ζητήματα που εκκρεμούν με το Ταμείο.

Στη συνάντηση με την κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναμένεται ότι θα μετέχουν – πέραν του Πρωθυπουργού – και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην οποία μετέχει o Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που έχει πολυετή γνώση των ζητημάτων του ΔΝΤ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Τα μεγάλα θέματα  είναι δύο: το δάνειο και η στήριξή στο ελληνικό αίτημα για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Το δάνειο

Αναφορικά με το δεύτερο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του  δανείου του, ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αλλά και να τονωθεί η εικόνα της χώρας έναντι των αγορών. η κίνηση έχει ήδη προαναγγελθεί. Περιλαμβάνεται ως σενάριο  στον ετήσιο προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κίνηση – που θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τους θεσμούς της ΕΕ – αφορά στις λήξεις του 2021. Και τούτο αφού ολοκληρώθηκε το αίτημα που υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο για την πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου.

Τα πλεονάσματα

Το πιο μεγάλο μέτωπο όμως στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα με τους θεσμούς. Θα ξεδιπλωθούν από τον Απρίλιο και μετά, αναφορικά με την αλλαγή του στόχου περί πλεονασμάτων κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ διασφαλίζοντας το δημοσιονομικό χώρο για τις μειώσεις φόρων και εισφορών.

Το ΔΝΤ στηρίζει αυτή τη μείωση πλεονασμάτων αλλά στα αποτελέσματα της έκθεσης βιωσιμότητας χρέους του συνδυάζει και πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης (και λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού που προβλέπει), αλλά και δυσμενέστερες προβλέψεις για το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Τούτο οδηγεί σε πρόβλεψη περί μη βιώσιμου χρέους μακροπρόθεσμα, η οποία δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ειδικά με τον ESM ο οποίος φαίνεται πως έχει την πιο αυστηρή στάση αυτή την περίοδο.

Ως εκ τούτου, η διαπραγμάτευση που θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα μεταξύ των στελεχών του οικονομικού επιτελείου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει ειδική σημασία. Στόχος από ελληνικής πλευράς είναι καλύτερες εκτιμήσεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ θα συνοδεύσει μεν τους υπόλοιπους θεσμούς τον Ιανουάριο, στην κάθοδο που ξεκινά, αλλά η  διαπραγμάτευση που έχει ειδική  σημασία είναι αυτή του Μαΐου. Τότε έχει προγραμματιστεί, η επίσημη κάθοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον καθιερωμένο έλεγχό του ως δανειστής.

Τα ευρήματα έχουν ειδική σημασία τόσο λόγω της χρονικής συγκυρίας ( θα γίνει αμέσως μετά την Ελληνική  τοποθέτηση περί χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων η οποία προσδιορίζεται για τον Απρίλιο), αλλά και λόγω της σημαντικής αλλαγής “φρουράς”.

Το Μάιο συνταξιοδοτείται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ο όποιος φέρεται ότι  έχει “συνδράμει” σε μεγάλο βαθμό στη δυσμενή θέση του Ταμείου όλα αυτά τα χρόνια.

Αναμένεται λοιπόν τον Ιούνιο – Ιούλιο, όταν θα παρουσιαστεί η αποτίμηση στο ΔΣ του Ταμείου, πως η στάση αυτή μπορεί να έχει αλλάξει.

Σημειώνεται επίσης ότι το Ταμείο έχει προτείνει (και έχει αποδεχθεί η Ελληνική πλευρά) ένα μηχανισμό μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος. Η θέση αυτή αποτελεί άλλο ένα πυλώνα έμμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ή μεγαλύτερης ευχέρειας  δημοσιονομικού  χώρου.

Πάντως η επόμενη επίσημη έκθεση του ΔΝΤ βάση του άρθρου  4 του καταστατικού του  αναμένεται αργότερα στο τέλος του χρόνου.

Πηγή: capital.gr