Θέατρο Πήγασος: Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας του Ντύρρενματ Φρήντριχ

834

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας  είναι ένα πολυπρόσωπο θεατρικό έργο, του Ελβετού συγγραφέα Φρήντριχ Ντύρενματ. Πρόκειται για μια τραγικωμωδία δομημένη σε τρεις πράξεις.

Ο συγγραφέας μας μεταφέρει στο φανταστικό Γκύλλεν, μια μικρή πόλη της Γερμανίας όπου τα πάντα αποπνέουν παρακμή. Τα σπίτια και οι άνθρωποι ρημάζουν παραμελημένα κάτω από το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας και μιας ανύπαρκτης προοπτικής για το μέλλον. Όχι τυχαία όμως. Η αιτία του κακού βρίσκεται στο οργανωμένο σχέδιο της Κλαιρ Ζαχανασσιάν, μιας παλαιάς τους συμπολίτισσας η οποία, αφού προδόθηκε από τον εραστή της, εκδιώχθηκε και αναγκάστηκε να πέσει στην πορνεία εξαιτίας της τότε δικαστικής απόφασης. Πάμπλουτη πλέον, επιστρέφει ύστερα από 45 ολόκληρα χρόνια δηλώνοντας πρόθυμη να προσφέρει νέα πνοή ζωής – και μαζί ένα δισεκατομμύριο – στη γενέτειρά της υπό έναν όρο: να τιμωρηθεί με θάνατο εκείνος, ο πατέρας του παιδιού της που δεν αναγνώρισε ποτέ και που έγινε αφορμή όλων των δεινών της. Αρχικά, Δήμαρχος και κάτοικοι αναφωνούν με ομοβροντία πως εν ονόματι του ανθρωπισμού είναι προτιμότερο να παραμείνουν φτωχοί παρά να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα. Πόσοι όμως και για πόσο είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν ακέραια τα ευρωπαϊκά ανθρωπιστικά μοντέλα τους; Θα καταφέρει η Κλαιρ-Κλωθώ να κάμψει τις ούτως ή άλλως ασθενικές αντιστάσεις τους και να γνέσει τη Μοίρα με τους δικούς της όρους;

Ο σκηνοθέτης του έργου Χάρης Αμανατίδης πιστεύει ότι:

«Θα μπορούσε να είναι μόνο μια ιστορία ερωτικής προδοσίας και εκδίκησης. Θα μπορούσε να είναι η απεικόνιση της προσπάθειας ανθρώπων με απονεκρωμένα αισθήματα να ζήσουν και πάλι, να αισθανθούν. Θα μπορούσε να είναι μια πετυχημένη ανάλυση των οικονομικοκοινωνικών λειτουργιών του χρήματος. Όμως ο Ντίρενματ επέλεξε να ενώσει όλες αυτές τις πτυχές, μαζί με άλλες, σε μια καταπληκτική σύνθεση: στην Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας, που, 64 χρόνια μετά τη συγγραφή της, παραμένει φρέσκια κι οξυδερκής, σα να γράφτηκε για τις σημερινές δικές μας Γκίλεν, για τη σημερινή δική μας ατομική και συλλογική συνείδηση».

«Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», παρουσιάζεται  στο Θέατρο Πήγασοςσε σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Βέτας Χαϊλατζίδου και η μουσική της Νατάσσας Ιωαννίδου.

Παίζουν: Άννα Γκούντα (Κλέρ Ζαχανασιάν), Κώστας Παπουτσίδης (Κύριος Ιλ), Θωμαή Σιούμη (Δήμαρχος), Σοφία Αγαθαγγελίδου (Διευθύντρια Γυμνασίου), Μαρία Μπουκουβάλα (Αστυνόμος), Διονύσης Ζαρώτης (Μπάτλερ, Επίσκοπος), Νατάσσα Ιωαννίδου (Κομπέρ, Κάτοικος Γκίλεν), Όλγα Παπανάκου (Κομπέρ, Κάτοικος Γκίλεν).

Παραστάσεις:

Σήμερα 6 Ιανουαρίου στις 8.00’ μ.μ., ενώ για το επόμενο διάστημα κάθε Σαββατοκύριακο στη θεατρική σκηνή του ΠΗΓΑΣΟΥ, Αγ. Αικατερίνης 16.