Ποιος παράγοντας παίζει ρόλο-κλειδί για τις εκκρεμείς συντάξεις

220

Του Δ. Κατσαγάνη

Ρόλο-κλειδί για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού των συνταξιοδοτικών ταμείων παίζει ο ρυθμός εξόφλησης των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη των ταμείων, με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, εξηγώντας πως το κόστος της καταβολής των νέων συντάξεων δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί  με ακρίβεια.

Ειδικά για τις κύριες συντάξεις, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ το 2020, για πρώτη φορά μετά από πολλά έτη, δεν προβλέπει ειδική-έκτακτη κρατική επιχορήγηση για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων  προς τους συνταξιούχους.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει ο ίδιος ο ΕΦΚΑ να αντλήσει πόρους μόνο από την τακτική κρατική επιχορήγηση και τις εισφορές των εργοδοτών και των ασφαλισμένων για την καταβολή των νέων συντάξεων.

Και αυτό υπό δύο νέες συνθήκες, οι οποίες αμφότερες αναμένεται να επιβαρύνουν τις οικονομικές αντοχές τόσο του ΕΦΚΑ, όσο και του ΕΤΕΑΕΠ .

Το πρώτο νέο δεδομένο είναι η αύξηση του ρυθμού των συνταξιοδοτήσεων. Πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ 3ετίας στις νέες αιτήσεις.

Το δεύτερο νέο δεδομένο είναι οι εξαγγελθείσες αυξήσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων και στις επικουρικές συντάξεις, στα πλαίσια των σχεδιαζόμενων αποφάσεων εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο μεν αυξανόμενος ρυθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης οδηγεί σε αύξηση του “αποθέματος” των αιτήσεων και έτσι σε μελλοντική αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, εκδίδονται κάθε μήνα κοντά στις 10.000 νέες συντάξεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Συνεπώς, κάθε μήνα, αυξάνεται ο “καθαρός” αριθμός των  εκκρεμών συντάξεων κατά 2000.

Η δε σχεδιαζόμενη αύξηση των συντάξεων οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της δαπάνης για συντάξεις, ειδικά για τις νέες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προβλέπεται αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (σε σχέση με εκείνα τα οποία προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου) για όσους έχουν πάνω από 33 έτη ασφάλισης. 

Επίσης, το ίδιο σενάριο προβλέπει αύξηση των επικουρικών συντάξεων που σήμερα ανέρχονται κοντά στα 170 ευρώ, κατά 100 ευρώ μεσοσταθμικά.  

Έτσι, όχι μόνο αυξάνεται το “απόθεμα” των εκκρεμών συντάξεων, αλλά αυξάνεται το κόστος της εξόφλησης τους, λόγω των επικείμενων αυξήσεων του επιπέδου τους.

Πηγή: capital.gr