Οι Ελληνες καπετάνιοι και αξιωματικοί μάς στέλνουν ευχές για το 2020 από τα πέντε σημεία του ορίζοντα

363

«Μεγαλωμένος στα Καρδάμυλα της Χίου είχα μάθει πως τις γιορτές οι άντρες, όλοι ναυτικοί, τις περνούσαν μακριά από το σπίτι τους. Οταν λοιπόν από καπετάνιος απέκτησα δικά μου πλοία, έβλεπα πριν τα Χριστούγεννα ποιο από τα καράβια είχε τα μεγαλύτερα προβλήματα: άλλο ήταν σε δύσκολο πλου σε πάγο, άλλο ήταν με βλάβες, άλλο είχε προβλήματα στο λιμάνι. Και έπαιρνα τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για να πάμε να περάσουμε γιορτές εκεί όπου είχαν τις μεγαλύτερες αντιξοότητες ώστε να στηρίξουμε το πλήρωμα και τον καπετάνιο», μου έλεγε πριν από λίγες ημέρες ο φίλος της στήλης, Κάπτα Παναγιώτης Τσάκος. Κάπως έτσι, σκέφτηκα να ζητήσω από Ελληνες καπετάνιους να μας στείλουν ευχές για το 2020. Ιδού:

«Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Μ. Τώρας και είμαι ο καπετάνιος του “Maran Gas Delphi”, που ανήκει στην εταιρεία Maran Gas, του ομίλου Αγγελικούση και τώρα πλέει στον Ειρηνικό. Να  ευχηθώ σε όλο τον κόσμο και στους αναγνώστες της “Κ” καλή χρονιά με υγεία και με καλές ειδήσεις, όπως συνηθίζουμε εμείς οι ναυτικοί και οι οικογένειές μας να λέμε. Οι Ελληνες ναυτικοί και πλοιοκτήτες κατά τη διάρκεια των εορτών είναι πάντα εκεί, εν πλω, παρόντες στην απρόσκοπτη λειτουργία των στόλων.


Το πλήρωμα, οι αξιωματικοί και ο καπετάνιος του «Maran Gas Delphi», που πλέει αυτές τις ημέρες στον Ειρηνικό, μας στέλνουν τις καλύτερες ευχές τους το 2020.

»Σαν μια μεγάλη οικογένεια και εμείς εδώ στο πλοίο, ετοιμάζουμε το γιορτινό μας τραπέζι προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να διατηρήσουμε ζωντανό το εορταστικό πνεύμα. Μην ξεχνάτε πως οι συνθήκες γι’ αυτό δεν είναι πάντα ευνοϊκές (δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιθεωρήσεις, έκτακτα συμβάντα κ.λπ.). Οι χαλαρές στιγμές μας είναι εκείνες που κατά τη λήξη της βάρδιας επιστρέφουμε στην καμπίνα μας, ξεκινώντας την επικοινωνία με τους αγαπημένους μας, πάντα με την ίδια ευχή και προσμονή: “Και του χρόνου να είμαστε όλοι σπίτια μας”.»


Ο Παναγιώτης Τσάκος με τη σύζυγό του όταν ήταν καπετάνιος.

Δύσκολο το επάγγελμά μας, γιατί ακριβώς χάνουμε τέτοιες στιγμές… την αγκαλιά των γονιών μας, το χάδι της συζύγου μας, το χαμόγελο του παιδιού μας, που ειδικά τέτοιες μέρες για όλους μας είναι ό,τι χρειαζόμαστε περισσότερο. Στις οικογένειές μας λοιπόν ανήκουν τα εύσημα και προσωπικά νιώθω ευλογημένος για την υπέροχη οικογένεια που με περιμένει στη Χίο. Σε όλους αυτούς που με υπομονή διαχειρίζονται τα πάντα μακριά μας, αλλά και σε όλους εσάς: Καλή χρονιά, με υγεία και χαρά!».

Ο καπετάνιος Δημήτρης Μαρκάκης του «Maran Gas Andros» και το πλήρωμα μας στέλνουν από τις ΗΠΑ τις καλύτερες ευχές τους ευχαριστώντας την εταιρεία που τους συμπαραστέκεται συνεχώς: «Μοιρασμένοι σε δύο αγκαλιές, της θάλασσας που μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Γης αλλά και της οικογένειάς μας που καρτερικά περιμένει την επιστροφή μας, γιορτάζουμε κάνοντας όνειρα και ευχές για όλους και τους αγαπημένους μας».


Φωτογραφία από το πλοίο «Maran Gas Chios» στον Ινδικό Ωκεανό.

Το πλήρωμα και ο καπετάνιος του «Maran Gas Sparta», Ιωάννης Σακαλέρος επίσης από τις ΗΠΑ τονίζουν: «Η πιο ωραία ευχή που μπορείς να πάρεις και να δώσεις αυτές τις άγιες ημέρες είναι υγεία σε όλους και να βρισκόμαστε του χρόνου στα σπίτια μας για τις εορτές», ενώ ο καπετάνιος του «Maran Gas Chios» Θόδωρος Ζώτος από τον Ινδικό Ωκεανό καταλήγει: «Εχουμε συνειδητά επιλέξει να ακολουθήσουμε αυτήν τη δουλειά και θεωρούμε δεδομένο ότι θα λείπουμε από την οικογένειά μας και Χριστούγεννα και Πάσχα όπως και σε άλλες σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Θέλουμε  να αφιερωθούμε ολοκληρωτικά σε αυτούς που αγαπάμε και να εκμεταλλευθούμε όλο τον χρόνο κάθε φορά που γυρίζουμε πάλι πίσω. Είναι άλλωστε η αγάπη και η συμπαράστασή τους που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε! Χρόνια πολλά σε όλους!».

Πηγή: kathimerini.gr