Ακίνητα: Άνοδο ζήτησης και τιμών προβλέπουν ειδικοί

224

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Οι προσδοκίες που διαμορφώνονται για την αγορά ακινήτων κατά τη νέα χρονιά, είναι, ενδεχομένως, οι καλύτερες από ποτέ. Κι αυτό επειδή, ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, η κεντρική κυβέρνηση δεν παρείχε τόσο πολλά κίνητρα στους επενδυτές. Άδεια διαμονής για επενδύσεις ελάχιστης αξίας 250 χιλ. ευρώ, έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης –έστω κι αν δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος υλικών–, αναστολή ΦΠΑ 24% για αγοραπωλησίες ακινήτων με οικοδομική άδεια από 1/1/2006, όπως και κατ’ αποκοπή ετήσιο φόρο 100.000 ευρώ για όσους ξένους επενδυτές επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα έναντι επένδυσης 500 χιλ. ευρώ και σε ακίνητα. Τα συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να διαθέτει από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, πανευρωπαϊκά, όπως και ότι αργά, αλλά σταθερά, οι τράπεζες προχωρούν στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις επενδύσεις στο ελληνικό real estate. Πώς, όμως, προβλέπουν οι ειδικοί ότι θα διαμορφωθεί το 2020;

Κοσμάς Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισμού “Ακίνητα Πόλις”

Η ανοδική πορεία στην αγορά ακινήτων θα συνεχιστεί το 2020, με καινούργιες επενδύσεις να αναμένεται να πραγματοποιηθούν στον κλάδο της κατασκευής λόγω και της αναστολής του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Ότι η έλλειψη κατάλληλου αποθέματος ακινήτων, ιδίως στην Αττική, λόγω της μηδενικής, σχεδόν, οικοδομικής δραστηριότητας κατά τα χρόνια της κρίσης θα περιοριστεί σημαντικά. Δίχως αμφισβήτηση, το κέντρο της Αθήνας θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ζήτησης, η οποία εκτιμούμε ότι θα επεκταθεί στα προάστια της Αττικής, ενώ, ευλόγως, εννοείται ότι οι συνοικίες που γειτνιάζουν με τον Δήμο Αθήνας θα επωφεληθούν. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν αναμένεται να συνεχιστεί, κατά το προσεχές διάστημα, ο διψήφιος ρυθμός ανόδου τιμών που καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο, βέβαια, θα συνεχίσει να εμφανίζει πολύ καλές αποδόσεις. Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, τη νέα χρονιά εκτιμούμε ότι θα βρεθούν ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ μένει να φανεί εάν ενδεχόμενες νέες δικαστικές αποφάσεις καταφέρουν να δημιουργήσουν μία νομολογία στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η επιβολή περιορισμών στο Airbnb.

Γιώργος Λίτσας, επικεφαλής εταιρείας GLP Values

Τη νέα χρονιά η ελληνική κτηματαγορά θα είναι ανοδική, τάση που συμβαδίζει με αυτή στην Ευρώπη, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για όλα τα είδη των ακινήτων. Οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την αναστολή του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 και η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, αποτελούν παράγοντες που θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την άνοδο της αγοράς. Το 2019 έχει καταγραφεί σωρευτικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση τιμών της τάξης του 9%, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιοκτησιών, αγγίζει το 20%. Την ίδια στιγμή, εκτιμούμε ότι ορισμένοι περιφερειακοί προορισμοί, που έχουν απόσταση της τάξης των δύο ωρών από την Αθήνα, θα αρχίσουν, σταδιακά, να μπαίνουν στον χάρτη της ζήτησης, ενώ κοινό παρονομαστή θα αποτελεί η μεγάλη ζήτηση από ξένα funds, ξένους επενδυτές και εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία. Η άνοδος, βέβαια, του real estate δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την τοποθέτησή τους στην αγορά ακινήτων στην κτηματαγορά, καθώς τα δεδομένα και οι τάσεις μεταβάλλονται.

Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δανός/BNB Paribas

Εκτιμούμε ότι το 2020 θα είναι συνέχεια του 2019 και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί το ενδιαφέρον για μισθωμένα επενδυτικά ακίνητα, που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία. Στην κατηγορία των logistics, θα συνεχιστεί η ανάπτυξη, όπου καταγράφεται ήδη υψηλή ζήτηση και σε επίπεδο μισθώσεων. Παράλληλα, νέες χρήσεις που έκαναν την εμφάνισή τους το 2019, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται το 2020. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φοιτητικές εστίες, τα πρώτης κατηγορίας ξενοδοχεία, ο ιαματικός τουρισμός και οι πανσιόν για ηλικιωμένους. Ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων, όπου η ζήτηση περιορίζεται στην οδό Ερμού, τη Γλυφάδα και την οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει πτώση λόγω της διείσδυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εξαιρουμένων, εξάλλου, των σουπερμάρκετ, δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός αλυσίδων λιανικής που να διαθέτει σχέδια επέκτασης ή ανάπτυξης. Όσον αφορά τα γραφεία, οι καλής ποιότητας χώροι θα εξακολουθούν να προσελκύουν ζήτηση και με το απόθεμα να μην επαρκεί αναμένεται να υπάρξουν καινούργιες αναπτύξεις. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, στοίχημα αποτελεί ο Πειραιάς, όπου καταγράφεται έλλειψη ποιοτικών χώρων. Εν γένει, τη νέα χρονιά αναμένουμε ότι οι τιμές σε επίπεδο είτε μίσθωσης είτε πώλησης θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους.

Πηγή: capital.gr